Κρίσιμη μάχη και για το δημοσιονομικό

Κρίσιμη μάχη και για το δημοσιονομικό
Συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους των θεσμών την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016. Στη φωτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Τι περιλαμβάνει η ελληνική αντιπρόταση για το φορολογικό. Παρουσιάζεται αυτή την ώρα στους δανειστές. Που βρίσκονται μέχρι στιγμής οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών

Στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης έχουν εισέλθει κυβέρνηση και δανειστές, καθώς η κλεψύδρα του χρέους κινδυνεύει να γυρίσει ανάποδα κι ενώ οι διαφωνίες στα “καυτά” μέτωπα της αξιολόγησης δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει μια ακόμη μεγάλη μάχη σήμερα, στο νέο γύρο επαφών με το κουαρτέτο, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι. Στο γνωστό πλέον ξενοδοχείο της Αθήνας που διεξάγονται οι διαβουλεύσεις, από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Δύο είναι τα επίμαχα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των σημερινών διαβουλεύσεων, τα οποία δεν είναι άλλα από το δημοσιονομικό και το φορολογικό.

Σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016 – 2018, το χάσμα παραμένει. Υπενθυμίζεται εδώ πως, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το δημοσιονομικό κενό για την τριετία 2016 – 2018 δεν ξεπερνά τα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ οι δανειστές, από την πλευρά τους, ανεβάζουν πολύ υψηλότερα τον πήχη και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 5,5 δισ. ευρώ. “Όσο δεν κλείνει το ασφαλιστικό, τόσο δυσκολότερος αποδεικνύεται και ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού, ιδίως για φέτος”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Τι περιλαμβάνει η αντιπρόταση της κυβέρνησης για το φορολογικό

Στο έτερο μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, το φορολογικό, οι εξελίξεις “τρέχουν”. Σήμερα η ελληνική πλευρά καταθέτει τη δική της αντιπρόταση. Ακόμη κι αν δεν έχει επισήμως γίνει γνωστή η ελληνική πρόταση για το φορολογικό, οι πληροφορίες θέλουν να προβλέπει διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 9.550 ευρώ, σε συνδυασμό με κάποιες “χειρουργικής φύσεως” αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές.  

Υπενθυμίζεται εδώ πως η πρόταση – σοκ του κουαρτέτου – την οποία παρουσίασε την Πέμπτη στον υπουργό Οικονομικών – περιλαμβάνει μείωση του αφορολόγητου ορίου. Μείωση του αφορολόγητου σημαίνει και μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ (που χορηγείται μέσω του αφορολόγητου των 9.550 ευρώ) στη ζώνη των 1.700 – 1.800 ευρώ. Κατά τους δανειστές, την έκπτωση θα τη δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος, καθώς το αφορολόγητο θα είναι σταθερό για όλους.

Μετά και την κατάθεση της ελληνικής αντιπρότασης, μένει να φανεί σήμερα αν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών σε δύο μεγάλα αγκάθια της αξιολόγησης, καθώς ο χρόνος πιέζει για επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα