Κύπρος: Έξι αιτήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε τρία τεμάχια της ΑΟΖ

Κύπρος: Έξι αιτήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε τρία τεμάχια της ΑΟΖ

Έξι προσφορές από οκτώ εταιρείες και για τα τρία τεμάχια της ΑΟΖ. "Τα πράγματα είχαν έρθει όπως τα αναμέναμε" είπε ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης

Έξι αιτήσεις και για τα τρία τεμάχια, ελήφθησαν συνολικά στον τρίτο γύρο χορήγησης αδειών έρευνας υδρογονανθράκων, στα τεμάχια 6, 8 και 10, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, έξι αιτήσεις προέρχονται από οκτώ εταιρείες, ενώ τα ονόματα των ενδιαφερόμενων εταιρειών/κοινοπραξιών θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Ιουλίου, αφού ενημερωθεί επισήμως το υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το τεχνοοικονομικό βεληνεκές των ενδιαφερόμενων εταιρειών, αλλά και για το γεγονός ότι ελήφθησαν αιτήσεις για όλα τα τεμάχια που τέθηκαν προς αδειοδότηση.

Ο υπουργός δήλωσε ότι υποβλήθηκαν αιτήσεις από νέες εταιρείες, που δεν συμμετείχαν στους δύο προηγούμενους γύρους αδειοδοτήσεων.

“Τα πράγματα είχαν έρθει όπως τα αναμέναμε” είπε ο Υπουργός. “Ας μη ξεχνάμε ότι η βιομηχανία όλη διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, έτσι θα πρέπει (οι εταιρείες) να είναι τόσο τεχνικά καταρτισμένες όσο και οικονομικά εύρωστες” υπέδειξε. Σημείωσε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή διεθνώς υπάρχουν σχεδόν 5.200 τεμάχια προς αδειοδότηση. “Κατ` επέκταση οι στόχοι που είχε θέσει η Κυβέρνηση σε αυτόν τον γύρο πρέπει να πω έχουν επιτευχθεί πλήρως” είπε.

Βάσει των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας οι έξι αιτήσεις που υποβλήθηκαν θα αξιολογηθούν από την αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή, η οποία και θα συντάξει εισηγητική έκθεση στη βάση της οποίας μαζί με την εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας, το Υπουργικό Συμβούλιο θα ορίσει ομάδα για να διαπραγματευθεί με τις εταιρείες που θα επιλεγούν τους τελικούς όρους των συμβολαίων έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη.

Αρμόδιο για να λάβει την τελική απόφαση κατακύρωσης είναι το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα