Κύπρος: Statoil και ExxonMobil κατέθεσαν προσφορά για το οικόπεδο 10

Κύπρος: Statoil και ExxonMobil κατέθεσαν προσφορά για το οικόπεδο 10

Ανακοινώθηκαν οι εταιρείες, που υπέβαλαν αίτηση για έρευνα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι πέντε από τις έξι αιτήσεις, για χορήγηση αδειών έρευνας υδρογονανθράκων στα εν λόγω τεμάχια, προέρχονται από κοινοπραξίες.

H Exxon Mobil, η Statoil και η Qatar Petroleum, περιλαμβάνονται μεταξύ των μεγάλων πετρελαϊκών που υπέβαλαν αίτηση για έρευνα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του σήμερα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι για το τεμάχιο 6 υποβλήθηκαν δύο αιτήσεις από την Eni και Total, για το τεμάχιο 8 επίσης δύο, από την κοινοπραξία Capricorn/ Delek/ Avner και την Eni και για το τεμάχιο 10 τρεις αιτήσεις από την κοινοπραξία Eni και Total, την κοινοπραξία Exxon Mobil και Qatar Petroleum και την Statoil Νορβηγίας.

Τα μεγέθη και η εμβέλεια των εταιρειών που υπέβαλαν προσφορές για εκμετάλλευση των τριών τεμαχίων 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αποτελούν εκ των βασικών κριτηρίων για επιλογή τους.

Οι πέντε από τις έξι αιτήσεις, για χορήγηση αδειών έρευνας υδρογονανθράκων στα εν λόγω τεμάχια, προέρχονται από κοινοπραξίες.

Βάσει των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας, οι έξι αιτήσεις που υποβλήθηκαν θα αξιολογηθούν από την αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή, η οποία και θα συντάξει εισηγητική έκθεση στη βάση της οποίας μαζί με την εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας, το Υπουργικό Συμβούλιο θα ορίσει ομάδα για να διαπραγματευθεί με τις εταιρείες που θα επιλεγούν τους τελικούς όρους των συμβολαίων έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη.

πηγή: energypress

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα