Κυριακή “κληρώνει” για δημοσιονομικό και φορολογικό

Κυριακή “κληρώνει” για δημοσιονομικό και φορολογικό
ÅêäÞëùóç ôïõ The Economist, "The World in 2016 Gala Dinner" ôçí ÐáñáóêåõÞ 29 Éáíïõáñßïõ 2016. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ) Eurokinissi

Το μεσημέρι της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση οικονομικού επιτελείου - δανειστών. Ο χρόνος πιέζει και η διαπραγμάτευση πρέπει να παράξει αποτέλεσμα. Παραμένουν οι διαφωνίες Αθήνας - κουαρτέτου

Για τις 14.00 το μεσημέρι της Κυριακής μετατέθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών

Η συνάντηση αυτή αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα, δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει και τα μεγάλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης – δημοσιονομικό κενό και φορολογικό – παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

Καθώς μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας (17-18 Μαρτίου) οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα για να επιστρέψουν στις έδρες τους λόγω του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου), το ραντεβού της Κυριακής θα πρέπει να “παράξει” αποτέλεσμα. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να θέσουν επί τάπητος όλα τα εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν σημεία σύγκλισης και η διαπραγμάτευση οδεύει σε συμφωνία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου παραμένουν τόσο σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016 – 2018, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τις αλλαγές στο φορολογικό (νέες κλίμακες για εισόδημα και εισφορά αλληλεγγύης).

Ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς η απόσταση που χωρίζει Αθήνα και θεσμούς παραμένει μεγάλη. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το δημοσιονομικό κενό για την τριετία 2016 – 2018 δεν ξεπερνά τα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ οι δανειστές, από την πλευρά τους, ανεβάζουν πολύ υψηλότερα τον πήχη και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 5,5 δισ. ευρώ.

Φορολογικό

Όπως γνωστοποίησε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η ελληνική πλευρά επρόκειτο να καταθέσει σήμερα αντιπρόταση στους θεσμούς για το φορολογικό. Από τη στιγμή που η σημερινή συνάντηση αναβλήθηκε για αύριο, η ελληνική πλευρά κερδίζει λίγο περισσότερο χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσει ή και να ρίξει “μια δεύτερη ματιά” στην αντιπρόταση για το φορολογικό, με στόχο να πειστούν οι δανειστές.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η πρόταση – σοκ του κουαρτέτου – την οποία παρουσίασε την Πέμπτη στον υπουργό Οικονομικών – περιλαμβάνει μείωση του αφορολόγητου ορίου. Μείωση του αφορολόγητου σημαίνει και μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ (που χορηγείται μέσω του αφορολόγητου των 9.550 ευρώ) στη ζώνη των 1.700 – 1.800 ευρώ. Κατά τους δανειστές, την έκπτωση θα τη δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος, καθώς το αφορολόγητο θα είναι σταθερό για όλους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα