Λίστα Μπόργιανς: Δεσμεύουν λογαριασμούς 24 Ελλήνων καταθετών

Στην άμεση δέσμευση της περιουσίας 24 Ελλήνων καταθετών τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα που εστάλη από το γερμανικό κρατίδιο Ρηνανίας- Βεσφαλίας, προχώρησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Εκατοντάδες καταθέτες καλούνται ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων

Εικοσιτέσσερις Έλληνες καταθέτες, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα Μπόργιανς με περισσότερο από ένα εκατομμύριο ο καθένας στην ελβετική τράπεζα UBS, είναι οι πρώτοι που "στριμώχνονται" από τη Δικαιοσύνη. Οι οικονομικοί εισαγγελείς αποφάσισαν την άμεση δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, ακινήτων λογαριασμών και αξιόγραφων.

Εδώ και περισσότερες από δέκα ημέρες οι εισαγγελικοί λειτουργοί μαζί με κλιμάκιο εφοριακών, έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο της λίστας που εστάλη από το γερμανικό κρατίδιο Ρηνανίας- Βεσφαλίας και πλέον εκατοντάδες καταθέτες καλούνται ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων, όπως φοροδιαφυγή ή ακόμη και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Οι εισαγγελείς Παν. Αθανασίου, Γαλ. Μπρης, Ιω. Δραγάτσης και Ελένη Τουλουπάκη, άρχισαν να καλούν καταθέτες της UBS, κατευθείαν με την ιδιότητα του υπόπτου, ιδίως στις περιπτώσεις οπου εμφανίζονται μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις καταθέσεις και στις φορολογικές δηλώσεις.

Μάλιστα, οι δεσμεύσεις των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες καθώς καθημερινά τουλάχιστον εκατό κλήσεις φεύγουν από τους οικονομικούς εισαγγελείς για καταθέτες τόσο της λίστας Ρηνανίας- Βεσφαλίας, όσο και για εκείνη των χαρτοφυλακίων. Η τελευταία περιλαμβάνει καταθέτες που αγόρασαν ομόλογα αλλοδαπού δημοσίου, κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας- και με εντολή τους τα έβγαλαν στο εξωτερικό.

Στόχος τους είναι όποιος έχει φοροδιαφύγει να καταβάλει τα οφειλόμενα σε φόρους και πρόστιμα, προκειμένου να μην υπάρξουν ποινικές εμπλοκές. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές δε, τα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν, αν οι ελεγχόμενοι καταθέτες πληρώσουν, εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 80 με 100 εκ. ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπόργιανς
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αποδίδει καρπούς το 'ξεσκόνισμα' της λίστας Μπόργιανς

Πώς ανακαλύφθηκε η λίστα Μπόργιανς

Ηχηρά ονόματα στη νέα λίστα από την Ελβετία. Γενναίες εκπτώσεις για όσους 'αυτοκαταγγέλλονται'

ADVERTISING

SHARE: