‘Λογικά’ πλεονάσματα για την Ελλάδα ζητά η Λαγκάρντ

‘Λογικά’ πλεονάσματα για την Ελλάδα ζητά η Λαγκάρντ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρθηκε ξανά στα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τι είπε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «πιο λογικά», διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Αυτό επισήμανε, πριν από λίγο, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν το Ταμείο αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να είναι “λογικά”.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το μέτωπο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

Συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ για βελτίωση του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος

Ακόμη, η Κριστίν Λαγκάρντ πιστεύει ότι το ΔΝΤ μπορεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, για να βελτιωθεί το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, ωστόσο συμπλήρωσε πως το ελεύθερο εμπόριο πρέπει να προστατευθεί καθώς αποτελεί μηχανή ανάπτυξης.

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Ταμείο βλέπει την ανάγκη να μειωθούν οι κρατικές ενισχύσεις και άλλοι τρόποι στρέβλωσης του εμπορίου και του ανταγωνισμού, ωστόσο επέμεινε στο ότι χρειάζεται να αποφευχθούν «μέτρα προστατευτισμού».

«Από τις διάφορες επαφές που είχα με την κυβέρνηση (σ.σ. των ΗΠΑ) μέχρι στιγμής, έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι θα κάνουμε πρόοδο, ότι θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για να υποστηρίξουμε και για να βελτιώσουμε πράγματι το σύστημα που έχουμε», ανέφερε ακόμη η Λαγκάρντ.

Η νίκη της Λεπέν θα οδηγούσε σε “μείζονα αναταραχή”

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ εκτίμησε ακόμη, ότι η νίκη της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα δημιουργούσε «μια μείζονα αναταραχή» και θα μπορούσε να οδηγήσει στη «διάλυση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό θα συνεπαγόταν ασφαλώς μια μείζονα αναταραχή και έναν κίνδυνο διάλυσης» της ΕΕ, έκρινε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC σχετικά με τους κινδύνους να ξεσπάσει οικονομική κρίση στην περίπτωση που η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές και αποφασίσει η Γαλλία να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο προσέφερε «προστασία από τη φρίκη του πολέμου. Χρειάζεται να το έχουμε στο μυαλό μας», υπενθύμισε η Λαγκάρντ, η οποία μίλησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ εν μέρει λόγω των εξαγγελιών του περί μιας πολιτικής προστατευτισμού, αλλά και την ψήφο υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τον Ιούνιο, συμμετέχοντες στην εαρινή σύνοδο των χρηματοοικονομικών θεσμών της συναίνεσης της Ουάσινγκτον εκφράζουν ανησυχία για το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου που συγκεντρώνει η Λεπέν στις δημοσκοπήσεις, τρεις ημέρες πριν διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

(Φωτογραφία: AP Images/Carolyn Kaster)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα