Μάχη στην έδρα του ΔΝΤ κατά της λιτότητας διαρκείας

Μάχη στην έδρα του ΔΝΤ κατά της λιτότητας διαρκείας
Δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Πρόταση με στόχο την αποφυγή επιβολής πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για δεκαετία κομίζουν στην Ουάσινγκτον Τσακαλώτος- Χουλιαράκης. Δε θα συναντήσουν όμως το νέο υπουργό Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν

Η αποφυγή της λιτότητας διαρκείας μέσω της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια, βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων του υπουργού οικονομικών κ Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη, στις συναντήσεις, που θα έχουν από αύριο στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, το θέμα της δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας μετά το 2018, απασχόλησε και την χθεσινή συνάντηση, που είχαν οι δύο οικονομικοί υπουργοί, με τον πρωθυπουργό, πριν το ταξίδι τους στις ΗΠΑ για να συμμετέχουν στις εργασίες της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κατά την συνάντηση, κρίθηκε ότι αν και το θέμα του χρέους έχει δρομολογηθεί από το ίδιο το ΔΝΤ, που το έχει ανοίξει και το συζητά σε κάθε ευκαιρία, το θέμα των πλεονασμάτων έχει μείνει πίσω και “κινδυνεύει” να λυθεί με την επιβολή μακροχρόνια λιτότητας για την Ελλάδα, που θα  έχει  τη μορφή  υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια.

Στην κατεύθυνση της ανατροπής μιας τέτοιας δυσμενούς εξέλιξης, η ελληνική αποστολή μεταφέρει πρόταση, με την οποία αποδεικνύεται ότι με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ( 2018 -2021) και στη συνέχεια την μείωση του στόχου στο 2,5% του ΑΕΠ και το ελληνικό πρόγραμμα “βγαίνει”, αλλά και η λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα κοστίσει περισσότερο από ότι υπολογίζεται στους εταίρους μας στην Ευρωζώνη.

Σε εναλλακτικό σενάριο με την εφαρμογή πολυετών πρωτογενών πλεονασμάτων για 10 χρόνια, όπως ζητά η Γερμανία, αποδεικνύεται ότι η οικονομία στραγγίζεται και ότι τίθεται σε κίνδυνο και η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας (λόγω μεταρρυθμιστικής κόπωσης) αλλά και η βιωσιμότητα του χρέος

Μάλιστα, στην πρόταση αυτή, περιμένουν να έχουν σύμμαχο και την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, αφού και στην χθεσινή έκθεση για την δημοσιονομική πορεία των κρατών μελών του ( Fiscal Monitor), το Ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα θα έχει απόκλιση από τον στόχο του πλεονάσματος και το 2018 και τα επόμενα χρόνια.

Η συνάντηση με την κα Λαγκάρντ, είναι η πρώτη που θα γίνει στην Ουάσιγκτον αύριο τις τέσσερις το απόγευμα ώρα Ελλάδας και θα έχει ως θέμα και τα πρωτογενή πλεονάσματα και την λύση για το χρέος για την οποία θα υπάρξουν επαφές τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της συνόδου.

Η επόμενη συνάντηση θα είναι με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ, όπου θα συζητηθεί η πορεία της τεχνικής συμφωνίας, που αναμένεται να κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αλλά τα βήματα για την συνολική συμφωνία που προσδοκά να έχει η ελληνική πλευρά μέχρι και τις 22 Μαΐου.

Κρίσιμη για ευνόητους λόγους θα είναι η συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, όπου θα τεθεί επι τάπητος το σύνολο της πορείας και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Συμμαχία στα κρίσιμα θέμα διαπραγμάτευσης θα αναζητηθεί έστω και στην τελική ευθεία για τις Γαλλικές εκλογές και από το Γάλλο υπουργό οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν, με τον οποίο η ελληνική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί το βράδυ της Παρασκευής.

Δεν βλέπουν τον Μνούτσιν

Η ατζέντας των συναντήσεων όπως διαμορφώνεται ως τώρα, δεν περιλαμβάνει συνάντηση με τον νέο υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ κ. Στήβεν Μνούτσιν, ο οποίος άφησε και τις προηγούμενες ημέρες να εννοηθεί ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ επιμένει να θεωρεί το θέμα της Ελλάδας «Ευρωπαϊκό πρόβλημα»

Με αυτό το δεδομένο, η ελληνική αποστολή θα συναντήσει τον Αντυ Μπόκολ, βοηθό υφυπουργό οικονομικών των ΗΠΑ και όχι τον κ. Μνούτσιν .

Οι δύο επόμενες συναντήσεις με τον επίτροπο αρμόδιο για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πώλ Τόμσεν θα συζητηθούν τα θέματα της τεχνικής συμφωνίας, καθώς και η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στην επόμενη ε βδομάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα