Με ‘μειωμένο τιμολόγιο’ οι εκδόσεις νέων ομολόγων

Με ‘μειωμένο τιμολόγιο’ οι εκδόσεις νέων ομολόγων
Συνάντηση της Κλέλιας Βελκουλέσκου με εργοδοτικούς φορείς την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Το κόστος της εξυπηρέτησης των τραπεζών που θα αναλάβουν να προωθήσουν τα νέα ομόλογα εκτιμάται στα 13,74 εκατ. ευρώ

Με το νέο μειωμένο τιμολόγιο του υπουργείου οικονομικών θα υπολογιστούν τα έξοδα για την ανταλλαγή κουρεμένων ομολόγων του δημοσίου ονομαστικής αξίας 30 δισ.  ευρώ.

Η προσπάθεια «λίφτινγκ» των ομολόγων το PSI ονομαστικής αξίας 30 δις ευρώ ( περίπου 20 δις σε πραγματικές τιμές ) αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με βάση τον σχεδιασμό η ανταλλαγή θα γίνει με την συγκέντρωση χρέους περίπου 20 παλιών ομολόγων που αντιστοιχούν σε μικρά ποσά σε πέντε μεγάλες εκδόσεις με καλύτερα επιτόκια. Αρμόδια στελέχη τόνιζαν ότι οι εκδόσεις έχουν πάρει την κατ’ αρχήν έγκριση των θεσμών και τώρα βρίσκονται στην διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς επενδυτές πριν προχωρήσουν οι νέες εκδόσεις. Σημειώνουν δε ότι αν ανάψει το «πράσινο φως», θα ολοκληρωθούν μαζικά σε δύο-τρεις ημέρες.

Στην κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Οικονομικών. επιχειρώντας να βάλει φρένο στις ορέξεις των τραπεζών που θα είναι ανάδοχες των εκδόσεων (δηλαδή θα αναλάβουν να προωθήσουν τους τίτλους σε θεσμικούς επενδυτές). εξέδωσε ένα τιμολόγιο ανώτατης τιμής για αυτού του είδους τις υπηρεσίες. Με βάση το τιμολόγιο αυτό τα έξοδα αναδοχής κυμαίνονται από τα 123,000 ευρώ για μια έκδοση μέχρι 200 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 0,0615% της συνολικής έκδοσης και φτάνει τα 5.248.000 ευρώ για εκδόσεις που φτάνουν από τα 25 έως και τα 30 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 0,001% της συνολικής έκδοσης.

Με δεδομένο λοιπόν ότι οι νέες εκδόσεις θα είναι της τάξης των 6 δις ευρώ η κάθε μια, το κόστος της εξυπηρέτησης των τραπεζών που θα αναλάβουν να προωθήσουν τα νέα ομόλογα θα είναι 13,74 εκ ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και περίπου 250.000- 300.000 ευρώ για τα νομικά έξοδα κάθε έκδοσης και το κόστος θα φτάσει περίπου τα 15 εκατ. ευρώ.

 

Αν βιαστεί κάποιος να πει για υψηλό κόστος οι αριθμού θα το διαψεύσουν. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει μετρήσιμη προσπάθεια οι εκδόσεις νέων ομολόγων που φιλοδοξεί να επανέλθουν σε επίπεδα προ κρίσης με τακτικό δανεισμό από τις αγορές θα είναι φθηνότερες.

Για παράδειγμα η έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο κόστισε μαζί με τα νομικά έξοδα περίπου 1,9 εκατ. ευρώ (1,5 δις για την αναδοχή και 400.000 για νομικά έξοδα ενώ έκδοση πενταετούς ομολόγου του 2014 είχε κοστίσει 2,5 δις ευρώ, από τα οποία τα 2,1 δις ευρώ ως έξοδα αναδοχής και τα υπόλοιπα 400.000 για τα νομικά γραφεία. Αμοιβή και στη Standard & Poor’s).

Στην απόφαση για το τιμολόγιο για την έκδοση των νέων ομολόγων περιλαμβάνεται και αμοιβή 42.500 ευρώ προς τον δεύτερο μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης την Standard & Poor’s για το χρονικό διάστημα από 01-11-2017 έως 31-10-2018 ώστε να συνεχίσει να παρακολουθεί και να κρίνει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα