Με 'μενού' το waiver γευματίζουν οι τραπεζίτες

Τακτική Γενική Συνέλευση, της Τράπεζας της Ελλάδος στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας, στην Αθήνα, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Τακτική Γενική Συνέλευση, της Τράπεζας της Ελλάδος στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας, στην Αθήνα, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα έχει σήμερα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Μεταξύ άλλων συζητείται η πιθανή άρση του waiver- της δυνατότητας των τραπεζών να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με κρατικά ομόλογα- και η εξέλιξη των stress tests

Η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο καθιστά επιτακτική την ανάγκη διευθέτησης του waiver- της δυνατότητας των τραπεζών να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με κρατικά ομόλογα- τα οποία θεωρούνται εν γένει , λόγω χαμηλής αξιολόγησης, μη αποδεκτά από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Και αυτό ακριβώς κάνει το waiver, αποτελεί μία εξαίρεση βάσει της οποίας δανείζεται η χώρα υπό αυτή τη συγκυρία.

Υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται παραπάνω από λογικό να αποτελεί βασικό «έδεσμα» του μενού στο σημερινό γεύμα των τραπεζιτών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μια συνάντηση που λαμβάνει χώρα παραμονές των stress tests, και ως προς τα τέλη του μήνα θα υποβληθούν τα στοιχεία από την πλευρά των τεσσάρων συστημικών ομίλων στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) την ερχόμενη εβδομάδα.

Άποψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι θεωρητικά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τη σχετική δοκιμασία. Άποψη του κεντρικού τραπεζίτη είναι επίσης οτι θα χρειασθεί η προληπτική γραμμή στήριξης μετά την έξοδο απο το Μνημόνιο.

Στο σκεπτικό αυτό να σημειωθεί ότι το waiver αποτελεί συνδετικό κρίκο για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο QE, το οποίο θα προσφέρει δυνατότητες άντλησης ρευστότητας μέσω πράξεων αναχρηματοδότησης, ενδεχομένως έως και το 2021.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΤ

Γεύμα Εργασίας προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, παρέθεσαν σήμερα, Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018, ο Πρόεδρος, κ. Νικόλαος Καραμούζης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, και οι Διοικήσεις των Τραπεζών στα γραφεία της Ενώσεως.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Υποδιοικητές, κ.κ. Θεόδωρος Μητράκος και Ιωάννης Μουρμούρας, και Διευθυντικά Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών, οι Επικεφαλής των βασικών Επιτροπών της ΕΕΤ, και η Γενική Γραμματέας αυτής, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως στην πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και στην ελληνική οικονομία.

Οι Διοικήσεις των τραπεζών είχαν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν απόψεις σε άριστο κλίμα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τους Υποδιοικητές, και τα Στελέχη της, και να συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις και τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Συζητήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η συμμόρφωση και προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις σύγχρονες εποπτικές και ρυθμιστικές οδηγίες και υποχρεώσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες

ADVERTISING

SHARE: