Με “μπόνους” από την S&P η νέα έξοδος στις αγορές

Με “μπόνους” από την S&P η νέα έξοδος στις αγορές
Συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Παρασκευή 22 Σεπτεμβριου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Με "προίκα" την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard& Poors και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα γίνει η νέα επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Με “προίκα” την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard& Poors και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα γίνει η νέα επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αμέσως μετά το Eurogroup στις 22 του μήνα.

Αυτή την φορά η Ελλάδα θα μετρήσει πραγματικά τις δυνάμεις της και τις διαθέσεις των επενδυτών καθώς η έκδοση θα αφορά την έκδοση ενός νέου επταετούς ομολόγου από το οποίο το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια ύψους 3 δις ευρώ . Η διαφορά της σε σχέση με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου που έγινε στις 24 Ιουλίου από την οποία αντλήθηκαν 3 δις ευρώ και της ανταλλαγής ομολόγων του PSI ύψους 30 δις είναι ότι δεν θα υπάρχει “δίχτυ ασφαλείας” με την μορφή των έτοιμων αγοραστών . Στις πρώτες δύο απόπειρες η έκδοση νέων ομολόγων έγινε σε μεγάλο βαθμό με την ανταλλαγή παλιών με νέους τίτλους .

Η νέα απόπειρα της Ελλάδας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές χρήματος θα αφορά ένα νέο ομόλογο το επιτόκιο του οποίου θα καθοριστεί με τους ίδιους όρους και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης Τούτο χωρίς να ξεχνά κανείς το “μειονέκτημα” για την χώρα μας ότι δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ( το γνωστό QE ) που αποτελεί κυματοθραύστη για την άνοδο των επιτοκίων .

Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ευνοϊκό κλίμα για την προοπτική της οικονομίας.

 Στην κατεύθυνση αυτή το πρώτο μπόνους θα δώσει η αξιολόγηση του οίκου Standard & Poors που έρχεται στις 19 του μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας κατά τουλάχιστον μια βαθμίδα από το Β – στο Β . Η αναβάθμιση θα βασίζεται στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και την ανάκαμψη της οικονομίας . Ωστόσο δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερη κυρίως για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους .

 Το οικονομικό επιτελείο θέλει να συνδυάσει την αναβάθμιση με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup στις 22 του μήνα . Τούτο διότι εκτός από την δόση των τουλάχιστον 6 δις ευρώ θα δώσει στην Ελλάδα το “πιστοποιητικό” της προόδου των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος και το εισιτήριο της εξόδου.

 Στην κατεύθυνση αυτή ο “σκληρός πυρήνας” του οικονομικού επιτελείου τρέχει να συντονίσει όλα τα υπουργεία ώστε η διαπραγματευτική ομάδα να μπορεί να αποδείξει πρόοδος Euro Working Group της επόμενης Πέμπτης και στην συνέχεια στο συμβούλιο των υπουργών.

 Η επόμενη έξοδος στις αγορές θα πρέπει να περιμένει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την “επόμενη μέρα” για την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο και θα συνεχιστούν και την άνοιξη.

 Στο μεταξύ όμως θα έχουμε και δεύτερη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας τον Φεβρουάριο από το οίκο Fitch η οποία αναμένεται ότι θα είναι επίσης θετική .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα