Μείωση 727 εκατ. στα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου

Presentation of the State Budget by the Deputy Minister of Finance Christos Staikouras at the State`s General Accounting Office. Athens, on November 21, 2014 /                ,  21  2014
Presentation of the State Budget by the Deputy Minister of Finance Christos Staikouras at the State`s General Accounting Office. Athens, on November 21, 2014 / , 21 2014 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Τη σημαντικότερη μείωση καταγράφουν οφειλές του ΕΟΠΠΥ και του ταμείου πρόνοιας, ενώ μειωμένες εμφανίζονται οι οφειλές και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τι συμβαίνει με καθυστερούμενες συντάξεις και επιστροφή ΦΠΑ

Σημαντική μείωση κατά 727 εκατ. ευρώ σημείωσαν τον Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, φτάνοντας τα 5,6 δισ. ευρώ από 6,33 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στην δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Η μείωση καταγράφεται τόσο στους καθυστερούμενους φόρους, όσο και στις καθαρές υποχρεώσεις προς ιδιώτες. Ειδικότερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές μειώθηκαν σε ένα μήνα κατά 555 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 4,16 δισ. ευρώ το Νοέμβριο, από 4,72 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν στα 2,73 δισ. ευρώ.

Πώς κατανέμονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης οφείλεται στην επιμέρους μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΠΥ στα 1,33 δισ. ευρώ για τον Νοέμβριο, από 1,61 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, ενώ στο αποτέλεσμα συνέβαλε και η μικρή μείωση των οφειλών του ταμείου πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων στα 482 εκατ. ευρώ, από τα 534 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία καταγράφουν τον Νοέμβριο μείωση κατά 239 εκατ. ευρώ, στα 758 εκατ. ευρώ από 957 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ μειώθηκαν οριακά τον Νοέμβριο στα 358 εκατ. ευρώ, από 366 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) μειώθηκαν επίσης οριακά τον Νοέμβριο στα 399 εκατ. ευρώ από 411 εκατ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

Οι καθυστερούμενοι φόροι μειώθηκαν κατά 172 εκατ. ευρώ, στα 1,44 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου, από 1,61 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

Τι συμβαίνει με συντάξεις και επιστροφή ΦΠΑ;

Στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους δεν περιλαμβάνεται η εξέλιξη των οφειλών αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ και άλλων φόρων που λιμνάζουν στην εφορίες (υπολογίζονται κοντά στα 930 εκατ. ευρώ) καθώς και οι οφειλές που προκύπτουν από τις καθυστερούμενες συντάξεις.

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες μπορεί να μην είναι επίσημες για το ΥΠΟΙΚ, αλλά είναι για τους δανειστές, αφού παρακολουθούν την εξέλιξή τους.

ΦΩΤΟ SOOC

ADVERTISING

SHARE: