Μέισον: Σώστε την Ελλάδα τώρα ή φτιάξτε ένα αποτυχημένο κράτος

Μέισον: Σώστε την Ελλάδα τώρα ή φτιάξτε ένα αποτυχημένο κράτος

Νέο άρθρο του Πολ Μέισον για τις τελευταίες διαβουλεύσεις και την αρχική συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup που έχει "άρωμα" χρέους

Ο Πολ Μέισον συνεχίζει να γράφει για την Ελλάδα και για την οικονομική κρίση που παρατείνεται και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος άλλωστε, πριν λίγες ημέρες παρουσίαζε το ντοκιμαντέρ του “#ThisIsACoup”, το οποίο δημιούργησε μαζί με τη Θεόπη Σκαρλάτου. Η έκφραση This Is a Coup (Αυτό είναι πραξικόπημα) έγινε παγκόσμιο σύνθημα για τη στάση των Βρυξελλών προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, το περασμένο καλοκαίρι. Από τότε, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και ένα χρόνο μετά, έχουμε νέα κρίσιμα Eurogroup, που όπως φαίνεται θα βγάλουν τελικά “λευκό καπνό”, παρά τις αντιρρήσεις που είχε το ΔΝΤ.

Με νέο άρθρο του στον Guardian, o Μέισον γράφει: “Από σήμερα και μέχρι τα μέσα του Ιουνίου, η πολιτική ελίτ της Ευρώπης πρέπει να δώσει μια πειστική απάντηση σε ένα ερώτημα που εξακολουθεί να αιωρείται. Θα τιμήσει τη συμφωνία που έκανε τον Ιούλιο για να σώσει την Ελλάδα; Ή θα οδηγήσει την αριστερή κυβέρνηση σε πτώση, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα αποτυχημένο κράτος στην Ευρώπη;”. Ο ίδιος μάλιστα παραπέμπει σε άλλο άρθρο του Guardian, το οποίο αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος έχει γίνει λιγότερο βιώσιμο από ποτέ και πως χρειάζεται άμεση αναδιάρθρωση – διευθέτηση για να μπορέσει να ανακάμψει η χώρα συνολικά.

“Με το να καθυστερεί η συμφωνία, οδηγούν και πάλι την Ελλάδα στα όρια της χρεωκοπίας”, αναφέρει ο Μέισον και προσθέτει: “Ο Έλληνας πρωθυπουργός πιέστηκε να περάσει τα τελευταία μέτρα που ζήτησαν οι δανειστές. Να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό – φορολογικό σύστημα που θίγει κυρίως όλους όσους λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα και θα απαιτεί ακόμη μεγαλύτερες εισφορές από τους εργαζόμενους στο μέλλον”.

Με την καθυστέρηση της συμφωνίας, επιδεινώνεται και η ψυχολογία του ελληνικού λαού, σύμφωνα με τον αρθρογράφο. “Ένας λαός που στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να απαιτήσει, να πάει κόντρα στη λιτότητα, αλλά πλέον έχει απογοητευτεί πλήρως και αποστρέφεται την πολιτική”.

“Πλέον δεν μιλάμε μόνο για τη λιτότητα. Πλέον είναι μια τριπλή μάχη για την ψυχή της Ευρώπης”

Ποιος είναι ο μόνος τρόπος να τελειώσει η κρίση; “Ο μόνος τρόπος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι Ευρωπαίοι πρέπει να χάσουν λεφτά, ακόμη και αλλάζοντας τους όρους αποπληρωμής του χρέους” και οι Γερμανοί πολιτικοί πρέπει να αλλάξουν στάση-γνώμη, εξετάζοντας το ζήτημα του “κουρέματος” που αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για τον Σόιμπλε, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος τις τελευταίες ημέρες.

Η εκτίμηση του Μέισον είναι ότι η Ε.Ε. ανέτρεψε την απόφαση του ελληνικού λαού το περασμένο καλοκαίρι και πως επιβλήθηκε με βάση την ισχύ και όχι βάσει νόμων. Η δύναμη ασκήθηκε από τη Γερμανική ελίτ και από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν παραδοσιακά, “αδύναμες δημοκρατικές παραδόσεις, οικονομίες “μολυσμένες” από τη μαφία και ψηφοφόρους που εξακολουθούν να φέρουν τα τραύματα της σοβιετικής εποχής”.

“Παρόλα αυτά, η Μέρκελ διέλυσε τη “συμφωνία” του πρώην ανατολικού μπλοκ πολύ γρήγορα”, γράφει ο Μέισον, αναφερόμενος στην άρνηση των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών να εφαρμόσουν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις της Γερμανίας στο προσφυγικό και στην κίνησή τους να της απαντήσουν με φράχτες.

Και συνεχίζει: “Πλέον δεν μιλάμε μόνο για τη λιτότητα. Πλέον είναι μια τριπλή μάχη για την ψυχή της Ευρώπης. Από τη μια έχουμε ένα πολιορκημένο πολιτικό κέντρο, από την άλλη μια ακροδεξιά που ανεβαίνει αλλά και μια εκσυγχρονισμένη αριστερά. Το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους θέτει στο ευρωπαϊκό κέντρο το εξής ερώτημα. Σε ποια πλευρά είσαι;”.

Εν συνεχεία, ο Μέισον ασκεί κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας πως “εφαρμόζει πολιτική λιτότητας διαμαρτυρόμενος” και είναι πεπεισμένος πως “και αυτή η πολιτική λιτότητας δε θα πετύχει”.

“Με ένα κενό στα αριστερά, αυτό που έχει βρει πλέον χώρο μέσα στην Ελλάδα είναι η απαισιοδοξία, ο κυνισμός και ο οικονομικός εθνικισμός, ενωμένα με μια μεγάλη ποσότητα θυμού υπό καταστολή. Ο Τσίπρας έχει περάσει τόσο καιρό αναζητώντας μία λύση με τους δανειστές στην Ελλάδα που, εφόσον επιτευχθεί μια συμφωνία για το χρέος μέχρι τον Ιούνιο, μπορεί να αισθανθεί σαν νικητής. Αν όμως δε βρει έναν τρόπο να οικοδομήσει ξανά την αριστερά ως ένα πολιτικό και κοινωνικό κίνημα αυτή η νίκη θα είναι κούφια”, προσθέτει ο αρθρογράφος του Guardian.

“Για να επιστρέψει η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη όλη στο δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρειαζόμαστε εκσυγχρονισμένα αριστερά κόμματα που πρέπει να προετοιμαστούν να πολεμήσουν την εξουσία του κεφαλαίου. Αλλά χρειαζόμαστε βάση δράσης για να γίνει αυτό. Αν συμβεί το χειρότερο, και καταρρεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τότε η αριστερά θα μπορεί να προσφέρει τη λύση από κάτω προς τα πάνω.

Από την Αθήνα μέχρι το Westminster, η νέα γενιά της ριζοσπαστικής αριστεράς πρέπει να καταλάβει ότι οφείλει να βγει έξω από την υπνωτιστική “φούσκα” της κοινοβουλευτικής επιτυχίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίζουν με την καταστροφή, και όχι μόνο στην Ελλάδα. Οι πολίτες της Ε.Ε. πρέπει να κινητοποιηθούν και να αντιληφθούν ότι η ακραία λιτότητα και ο αντιμεταναστευτικός ρατσισμός, σημαδεύουν την τελευταία δεκαετία που ζούμε”, καταλήγει ο Μέισον.

Τα επεισόδια του  #ThisIsACoup μπορείτε  να τα δείτε εδώ υποτιτλισμένα στα ελληνικά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα