Μέρκελ: Το ελληνικό ζήτημα δεν θα επισκιάσει το G7

Μέρκελ: Το ελληνικό ζήτημα δεν θα επισκιάσει το G7

Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε στην DW ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κεντρικό ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο του G7, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα εκφραστεί η ελπίδα για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

Η ετήσια Σύνοδος του G7 υποδέχεται αύριο και μεθαύριο τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, που θα υποδεχθεί τους ομολόγους της στο Ανάκτορο Έλμαου της Βαυαρίας, υπογράμμισε σε αποκλειστική χθεσινή της συνέντευξη στην τηλεόραση της DW τη σημασία της συνόδου.

Όπως επισήμανε, «καταρχάς είναι πρωτεύον για μένα το γεγονός ότι οι επτά επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων συζητούν για σημαντικά θέματα. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων είναι απλά πάρα πολύ σημαντική, ώστε να γνωρίζουμε για το διάστημα όλου του έτους πως σκέπτεται ο καθένας αναφορικά με βασικά ζητήματα, που υπάρχουν διαφορές και που υπάρχουν κοινά σημεία».

Έμφαση στο ζήτημα της υγείας

Η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε ζητήματα αντιμετώπισης επιδημιών και πανδημιών, αναφέροντας ως παράδειγμα το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, στον οποίο, όπως είπε, η διεθνής κοινότητα αντέδρασε ανεπαρκώς και με καθυστέρηση. Κάτι αντίστοιχο δεν πρέπει να επαναληφθεί, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, επιχειρώντας να εξάρει τη σημασία του θέματος της υγείας στο φετινό G7.

Πάντως, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ατζέντα του G7 θα παίξουν και ζητήματα οικονομίας, ελεύθερου εμπορίου και ανάπτυξης. Η επιθυμία της καγκελαρίου Μέρκελ να κρατήσει το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της συνόδου δεν εξυπηρετείται από τις τελευταίες εξελίξεις, με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών να παραμένει σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι το ελληνικό ζήτημα δεν θα επισκιάσει το G7, παρότι θα συζητηθεί η κατάσταση της οικονομίας, τόσο παγκοσμίως όσο και εντός ευρωζώνης. Όπως διευκρίνισε, «θα μπορέσουμε να παραπέμψουμε στο γεγονός ότι η Ιρλανδία, που επίσης βρισκόταν σε πρόγραμμα, είναι σήμερα η χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και στο ότι αναπτύσσεται η οικονομία στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Και μετά θα μιλήσουμε και για την Ελλάδα. Αλλά, πραγματικά, αυτό δεν αποτελεί κεντρικό θέμα, αλλά απλώς θα κάνουμε αναφορά για το που βρισκόμαστε και θα εκφράσουμε την ελπίδα μας ότι οι συνομιλίες μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία».

" Η Ρωσία παραμένει σημαντικός εταίρος"

Η Άγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην συμμετάσχει η Ρωσία στη σύνοδο των ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών, λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν επέδειξε διάθεση προσέγγισης στις κοινές θέσεις των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν. Όπως επισήμανε όμως, «ωστόσο, η Ρωσία παραμένει σημαντικός εταίρος σε άλλα σχήματα διαβούλευσης. Έχουμε την ομάδα της Νορμανδίας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, έχουμε τις συνομιλίες της ομάδας των ‘5+1' σε ό,τι αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και για την επίλυση του συριακού εμφυλίου πολέμου πρόκειται αλλά και πρέπει να συμπεριλάβουμε τη Ρωσία και θα χρειαστούμε τη Ρωσία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μέρκελ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Spiegel: Το θέατρο του παραλόγου της Ευρώπης αναμειγνύεται με την ελληνική τραγωδία. Φταίει η σκηνοθέτιδα Μέρκελ

ADVERTISING

SHARE: