Μετά φόβου πλειστηριασμού ρυθμίζονται δάνεια

Μετά φόβου πλειστηριασμού ρυθμίζονται δάνεια
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Αποτελεσματικά λειτουργούν οι πλειστηριασμοί καθώς ο φόβος της απώλειας ακινήτων, κινητοποιεί τους οφειλέτες να ρυθμίσουν οικειοθελώς. Τι γίνεται στο επιχειρηματικό τοπίο, με Νηρέα Σελόντα και η περίεργη υπόθεση του ξενοδοχείου Lakitiras στην Κω

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία της αποτελεσματικότητας των πλειστηριασμών, που μόλις στις 3 πρώτες ηλεκτρονικές δημοπρασίες έχουν αποδώσει τα μέγιστα! Μπορεί τα νούμερα ακόμη να είναι μικρά και αρκετές περιπτώσεις να κηρύσσονται άγονες, όμως, το θετικό στοιχείο στην ιστορία είναι ότι ο φόβος της απώλειας του ακινήτου, ωθεί τους χρόνια ληξιπρόθεσμους οφειλέτες ( αρκετοί εκ των οποίων είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές) να σπεύδουν την ύστατη ώρα, να ρυθμίζουν το δάνειό τους.

Ξαφνικά, δάνεια κολλημένα και ξεχασμένα από χρόνια παρουσιάζουν κίνηση και ενδιαφέρον, όταν ο δανειολήπτης επί των ακινήτων του οποίου έχουν εγγραφεί ακίνητα ως εγγυήσεις, βρίσκει το δρόμο προς την τράπεζα. Αυτό, είναι το καλό σενάριο, το οποίο χαιρετίζουν οι τράπεζες, γιατί όχι μόνο μπαίνουν σε ρύθμιση αρκετές υποθέσεις, αλλά γιατί εισπράττουν άμεσα ένα ποσό. Ενδιαφέρον αποτελεί ότι από την τελευταία ηλεκτρονική δημοπρασία της Τετάρτης, 96 υποθέσεις ρυθμίστηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή! Χαρακτηριστικά, είχαν προκηρυχθεί 322 πλειστηριασμοί για τις 7 Μαρτίου, από τους οποίους επιτυχώς διενεργήθηκαν οι 95. Άγονοι κηρύχθηκαν οι 133, 8 αναβλήθηκαν για διαδικαστικούς λόγους και 96 ανεστάλησαν στο παρά πέντε με πρωτοβουλία του πελάτη.

Οι τραπεζίτες ευελπιστούν και εκτιμούν ότι ο φόβος της απώλειας των ακινήτων έχει ενεργοποιήσει τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες και κυρίως όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε μια προκαταβολή, να ρυθμίσουν τα “κοιμισμένα” κόκκινα δάνεια, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στους πλειστηριασμούς να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, ικανοποιώντας έτσι και τις επιταγές των θεσμών, που θέτουν ως προαπαιτούμενο για τη δόση, την ομαλή εξέλιξη των πλειστηριασμών και την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Πέραν των ιδιωτών, προχωρούν θετικά και διάφορες επιχειρηματικές υποθέσεις, όπως της Σελόντα Νηρέα, η οποία κλείνει εντός των ημερών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση της εν λόγω εταιρίας ιχθυοκαλλιέργειας κλείνει το αργότερο τη Δευτέρα με αποτέλεσμα να προχωρήσει η μεταβίβαση.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί η αντίδραση ορισμένων επιχειρήσεων που μέχρι και τώρα, δημιουργούν προβλήματα προς την κατεύθυνση της αναστολής του πλειστηριασμού, με παράπλευρες συνέπειες στην επιβίωση της εταιρίας που μπορεί να έχει ήδη φύγει από τον έλεγχό τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ξενοδοχείο  Lakitiras στην Κώ, το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία με ειδικό διαχειριστή την Deloitte η οποία διενήργησε και το διαγωνισμό πώλησης. Στόχος του ξενοδοχείου, το οποίο απασχολεί πάνω από 600 εργαζομένους, είναι να μην χάσει την τουριστική σαιζόν.

Ομως, ο πρώην ιδιοκτήτης επιχείρησε να μπλοκάρει την όλη διαδικασία, ανεπιτυχώς. Το δικαστήριο απέρριψε την τελευταία και τρίτη κατά σειρά προσφυγή του παλαιού ιδιοκτήτη, για ανακοπή του πλειστηριασμού του συγκροτήματος. Ετσι, προχωρά η διαδικασία και ήδη ανοίγονται οι προσφορές, που συνολικά ανήλθαν σε 7,που κατατέθηκαν χθες στο συμβολαιογραφείο. Εντός της ημέρας, είναι πιθανό να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα του πλειοδότη του διαγωνισμού και πιθανότατα το τίμημα να προσεγγίσει τα 60 εκατ ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα