Μεταξύ Γάλλων συμμάχων και 'σκληρών' Γερμανών

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με το  Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, στο Υπουργείο Οικονομικών, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με το Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, στο Υπουργείο Οικονομικών, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) EUROKINISSI

Η σύμπτωση απόψεων με τη Γαλλία επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνάντηση Τσακαλώτου- Σαπέν στο Παρίσι, ενώ μέσω του ΜΝΙ αξιωματούχος της Ευρωζώνης έστελνε μήνυμα στην Αθήνα να τηρήσει το πρόγραμμα

Με τον Γάλλο ομόλογό τους Μισέλ Σαπέν συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, στο πλαίσιο της επιχείρησης ξεπαγώματος της αξιολόγησης και αναζητώντας συμμαχίες απέναντι στη "σκληρή" στάση της Γερμανίας και του ΔΝΤ.

Οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από το υπουργείοι Οικονομικών, υπήρξε και από τις δυο πλευρές σύμπτωση απόψεων στο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπήρξε μια λεπτομερής συζήτηση επί όλων των θεμάτων που αφορούν την αξιολόγηση και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Για τον γαλλικό τύπο πάντως είναι σαφές, ότι ο Έλληνας υπουργός ξεκίνησε ένα νέο γύρο επαφών με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την επιτάχυνση της αξιολόγησης.

«Ξεκινάμε πάλι για ένα γύρο!» γράφει η εφημερίδα L'OPINION . «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξαναπήρε το ραβδί του προσκυνητή για να πείσει τους ευρωπαίους πιστωτές να ξεμπλοκάρουν τη νέα δόση βοήθειας των 6,1 δισ. ευρώ», αναφέρει.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αυριανή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, αλλά και με πιθανές συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του, αλλά και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μήνυμα προς την Αθήνα να τηρήσει το πρόγραμμα έστειλε εν τω μεταξύ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο ΜΝΙ.

"Το μήνυμα προς την Ελλάδα θα είναι σαφές: Τηρήστε το πρόγραμμα και τους κανόνες", φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος στο γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατά το ΜΝΙ, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης διαμήνυσε από την πλευρά του στους θεσμούς να μην επαναφέρουν μη ρεαλιστικές αξιώσεις, σημειώνοντας ότι η Αθήνα είναι δεσμευμένη στην εφαρμογή του προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τετ α τετ Τσακαλώτου - Σαπέν. Το σχέδιο που ξεκλειδώνει την αξιολόγηση

ADVERTISING

SHARE: