Μετράει ώρες η χαλάρωση των capital controls

Μετράει ώρες η χαλάρωση των capital controls
Στιγμιότυπο από τράπεζα την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015. Ανοικτά θα είναι την Δευτέρα 20/7 όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών αφού δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την άρση της τραπεζικής αργίας. Παραμένουν ωστόσο σε ισχύ τα capital controls, καθώς το όριο ανάληψης μετρητών παραμένει τα 60 ευρώ σε ημερήσια βάση. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Η αντίστροφη μέτρηση για τη χαλάρωση των πιστωτικών περιορισμών ήδη ξεκίνησε. Στην τελική ευθεία, η έκδοση υπουργικής απόφασης και το σχετικό ΦΕΚ. Πώς βελτιώνεται η καθημερινότητα στις συναλλαγές των πολιτών

Στην τελική ευθεία, η χαλάρωση των capital controls που έχουν πλέον λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις, ώστε να διευκολύνουν το αποταμιευτικό κοινό στις καθημερινές συναλλαγές του.

Αισιόδοξος ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, για τις θετικές επιπτώσεις από τη νέα χαλάρωση που θα προκύψει στους πιστωτικούς περιορισμούς, όπου για πρώτη φορά, ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή στις τράπεζες από το λεγόμενο «φρέσκο χρήμα», αυτό δηλαδή, που ήταν καλά κρυμμένο σε σεντούκια, στρώματα ή στην καλύτερη περίπτωση, θυρίδες.

Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, μιλούν για δυνητική επανένταξη στο τραπεζικό σύστημα «ανένταχτων» κεφαλαίων έως και 4 δις ευρώ, από μία πίτα αποθηκευμένων σε στρώματα και κιούπια ευρώ, που υπερβαίνουν ίσως και τα 20 δις ευρώ!!

Φυσικά, η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες δεν παύει να είναι θέμα εμπιστοσύνης και θα λάβει αρκετό διάστημα μέχρι να αρχίσει η επανατοποθέτηση διαθεσίμων σε καταθετικούς λογαριασμούς. Αν και σταδιακά, μια τάση αρχίζει να εδραιώνεται, τόσο μέσα από το διερευνητικό ενδιαφέρον που εκδηλώνουν αποταμιευτές με ερωτήσεις τους στο δίκτυο τραπεζικών καταστημάτων, όσο και από τα βήματα της νέας χαλάρωσης στα capital controls.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, ίσως και μέχρι αύριο, αναμένεται να έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα οδηγήσει στη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα μέτρα χαλάρωσης που εγκρίθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τους θεσμούς, και με την τελική πινελιά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ανεξαρτήτως αν δεν ετέθη

θέμα στο πλαίσιο της συνεδρίασης, αλλά έγιναν διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο), είναι τα ακόλουθα:

1 .Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

2.Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες (στην περίπτωση που κάποιος δεν προχωρήσει στην ανάληψη των 420 ευρώ που δικαιούται εβδομαδιαίως και τα οποία δεν θα χάνει, αλλά θα μπορεί να τα πάρει την επόμενη εβδομάδα μαζί με τα υπόλοιπα).

3.Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

4. Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).

5. Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

6. Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ. 

7. Πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα