Μικρή πρόοδος

Μικρή πρόοδος
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Αποχωρούν σήμερα οι θεσμοί. Υπήρξε κάποια πρόοδος σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπ. Εργασίας σχετικά με τις συζητήσεις που έγιναν. Σε ότι αφορά το 2018, πηγές του ΥΠΟΙΚ εκτίμησαν πως "μάλλον γλυτώσαμε τα νέα μέτρα"

Αποχωρούν σήμερα από την Αθήνα οι επικεφαλής των ομάδων της ΕΕ του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του ΕΜΣ χωρίς να έχουμε φτάσει ούτε αυτήν την φορά σε τεχνική συμφωνία για τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Μετά από επτά μέρες συναντήσεων οι τέσσερις από τις οποίες αναλώθηκαν σε τεχνικές συζητήσεις με στόχο να συγκλίνουν οι αριθμοί της ελληνικής πλευράς με αυτούς του ΔΝΤ , χθες το βράδυ ήταν η πρώτη ημέρα στην οποία Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ομολογούσαν κάποια πρόοδο και αυτή όχι σε θέματα που θα περιέχει η τεχνική συμφωνία.

«Οι αριθμοί βελτιώθηκαν» ομολογούσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών σε ότι αφορά το ποσοστό των Ελλήνων που δεν πληρώνουν φόρους και τις δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι η εκτίμηση ότι το 45% των Ελλήνων δεν πληρώνει φόρο λόγω υψηλού αφορολόγητου καθώς και το ότι το έλλειμμα του ασφαλιστικού φτάνει το 11% του ΑΕΠ με την βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης που έγινε αποδείχθηκαν υπερβολικές και το Ταμείο δέχθηκε να τις αναθεωρήσει

Σήμερα στην συνάντηση που θα έχουν και πάλι μετά το μεσημέρι ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο αναπληρωτής κ. Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός εργασίας κ Έφη Αχτσιόγλου θα ανοίξει το ουσιαστικό μέρος της αξιολόγησης.

Αναμένεται δηλαδή να συζητηθεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2018 και του 2019. Σε ότι αφορά το 2018 πηγές του ΥΠΟΙΚ έκαναν χθες την εκτίμηση ότι «μάλλον γλυτώσαμε τα νέα μέτρα».

Σε ότι αφορά στο 2019 θα πρέπει να συμφωνηθεί με το ΔΝΤ ποιο θα είναι το δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να καλύψει η Ελλάδα με νέα μέτρα. Με άλλα λόγια θα πρέπει να συζητηθεί πόσο ακριβώς και από πότε θα πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους και πόσο θα πρέπει να περικοπεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Τα νέα μέτρα θα πρέπει επίσης να τοποθετηθούν χρονικά αφού η Ελληνική πλευρά θέλει το χαμηλότερο αφορολόγητο να ισχύσει από το 2019 και η μείωση των συντάξεων να ξεκινήσει από το 2020.

Σε ότι αφορά τα θετικά ή αντισταθμιστικά μέτρα είναι σαφές ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές αφού το ΔΝΤ επιμένει σε αμιγώς αναπτυξιακά μέτρα (μείωσης φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών) Το υπουργείο οικονομικών επιμένει και σε μέτρα με « κοινωνικό πρόσημο» όπως οι ελαφρύνσεις για τους αγρότες η κατάργηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα και τις δράσεις ενεργού απασχόλησης.

Σύγκλιση αλλά όχι συμφωνία είχαμε και στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού στις επιχειρήσεις όπου φαίνεται ότι βρίσκεται λύση και για το κούρεμα των παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ ΦΜΥ) που θα κουρεύονται μαζί με όλες τις άλλες οφειλές των επιχειρήσεων σε τράπεζες προμηθευτές εργαζόμενους.

Παρά την σχετική πρόοδο στα υπόλοιπα θέματα το εργασιακό παραμένει «αγκάθι» με την διαφορά αντίληψης για το τι θα πρέπει να αλλάξει μεταξύ του υπουργείου εργασίας και του ΔΝΤ είναι τεράστια. Εδώ όλοι αναμένουν την παρέμβαση – που δεν υπάρχει ακόμη – της ΕΕ ώστε να επανέλθει το Ταμείο στην δέσμευση του αναθεωρημένου μνημονίου ότι οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Χάνεται το ορόσημο της 20ης Μαρτίου

Οι επικεφαλής των ομάδων τω δανειστών θα παραστούν και στην συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης την Πέμπτη η οποία εκ τω πραγμάτων θα περιοριστεί σε ότι αφορά στην Ελλάδα σε μια ανασκόπηση των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων.

Αν οι θεσμοί δεν επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι και το τέλος της εβδομάδας το ορόσημα για τεχνική συμφωνία μέχρι και το Eurogroup στις 20 του μήνα χάνεται οριστικά και πλέον οι προσδοκίες θα μεταφερθούν για την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Απριλίου.

Αν έχουμε συμφωνία μέχρι και τις αρχές Απριλίου τότε θα ανοίξει ένα νέο κύκλος αγωνίας για τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με απώτερο στόχο την ένταξη στην ποσοτικής χαλάρωση ως τις 27 του επόμενου μήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα