Μικρότερη ανάπτυξη βλέπει η Κομισιόν

Μικρότερη ανάπτυξη βλέπει η Κομισιόν
A worker on a lift adjusts the EU flags in front of EU headquarters in Brussels on Wednesday, June 22, 2016. Voters in the United Kingdom are taking part in a referendum that will decide whether Britain remains part of the European Union or leaves the 28-nation bloc. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

Η Κομισιόν μειώνει την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης από 2,7% σε 2% για το 2017. Και το ΔΝΤ θα ζητήσει εγγυήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε κοινοτικός αξιωματούχος

Ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα το 2017 προβλέπει η Κομισιόν,  από την προηγούμενη εκτίμηση της που “έβλεπε”  ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.

Κοινοτικός αξιωματούχος  τόνισε ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, οφείλεται κυρίως στην αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.

Παράλληλα,  διαβεβαίωσε πως και το ΔΝΤ θα ζητήσει εγγυήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δε θα αντιστρέψει τα μέτρα για τη διετία 2019-2020.

Ο αξιωματούχος τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει περιθώριο για συνολική συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου αλλά από εκεί και πέρα χρειάζονται 4 – 5 βδομάδες για την έγκριση της δόσης, ενώ το ΔΝΤ χρειάζεται 5-6 εβδομάδες μέχρι να εγκρίνει το ΔΣ την είσοδο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, σημείωσε πως η β’ αξιολόγηση είχε 140 δράσεις. Από αυτές οι 40 έχουν κλείσει ήδη, οι 80 από τις υπόλοιπες χρειάζονται νομοθέτηση, ή δευτερεύουσα νομοθεσία ή υπουργικές αποφάσεις. Οι 40 από τις 80 έχουν ήδη ψηφιστεί, οι 40 βρίσκονται ήδη στη Βουλή και πρέπει να ψηφίσουμε άλλες 40 από τις 16 μέχρι 18 Μαΐου.

Όσον αφορά το χρέος, σημείωσε πως όποια μέτρα αποφασιστούν, θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος ενώ είπε ότι πάνω από 19 δισ που έχουν μείνει υπόλοιπο από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα παραμείνουν ως έχουν, δε θα διατεθούν κάπου μέχρι το τέλος του προγράμματος και τότε θα “αποφασίσουμε τι θα τα κάνουμε”.

(Φωτό: AP Photo/Virginia Mayo)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα