Μόλις 48 ώρες απομένουν για την επίτευξη συμφωνίας

Μόλις 48 ώρες απομένουν για την επίτευξη συμφωνίας
Greek Prime Minister at the European Commission offices during an extraordinary Eurogroup meeting in Brussels, Belgium on June 25, 2015. Sooc

Ξεκινά ο τελικός γύρος διαπραγμάτευσης - Στο τραπέζι το δάνειο των 30 δισ. ευρώ έως το 2017 και η λύση για το χρέος - Χρηματοδότηση γιοκ χωρίς νέα μέτρα, η θέση των Ευρωπαίων - Συνεδριάζει σήμερα το Euro Working Group και αύριο το Eurogroup

Μόλις 48 ώρες έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της και να αποφευχθούν τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία.

Με όπλο το ηχηρό όχι του δημοψηφίσματος στη συμφωνία των δανειστών, η Αθήνα ξεκινά από σήμερα τον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με στόχο έως το βράδυ της Τρίτης να έχει επέλθει συμφωνία, η οποία θα βάλει τέλος στην πιστωτική ασφυξία της χώρας, θα διευκολύνει το άνοιγμα των τραπεζών και θα περιλαμβάνει λύση για το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Σήμερα συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Euro Working Group, με στόχο την προετοιμασία όλων των απαραίτητων ζητημάτων που θα ανοίξουν τον δρόμο για διεξαγωγή, αύριο Τρίτη, του Eurogroup.

Από τη στιγμή που το 61% των Ελλήνων απέρριψε τη συμφωνία των δανειστών, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, βρίσκεται η τελευταία πρόταση που έχει καταθέσει η Αθήνα.

Η τελευταία ελληνική πρόταση αφορά στο αίτημα της Αθήνας για τη χορήγηση δανείου ύψους 30 δισ. ευρώ (συγκεκριμένα 21,9 δισ. ευρώ), με στόχο την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας έως το 2017.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, όπως αναφέρει η επιστολή που είχε αποστείλει στους δανειστές ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας – μέσω της οποίας ανακοίνωνε το αίτημα για χορήγηση δανείου έως το 2017 – οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται για το υπόλοιπο του 2015 στα 12,335 δισ. ευρώ, στα 7,191 δισ. ευρώ για το 2016 και στα 9,619 δισ. ευρώ για το 2017.

Η τελευταία ελληνική πρόταση περιελάμβανε επίσης ξεκάθαρο αίτημα για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το θέμα του χρέους αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των διαβουλεύσεων, μετά και το ισχυρό όπλο που δίνει στην Αθήνα η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και για τον λόγο αυτόν απαιτούνται μέτρα ελάφρυνσής του.

Ελλάδα και δανειστές αναμένεται να ριχθούν στη μάχη της διαπραγμάτευσης για ένα νέο δάνειο, το οποίο είναι βέβαιο πως θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο και νέα σκληρά μέτρα.

Οι όροι που θα απαιτήσουν οι Ευρωπαίοι για να χορηγήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα θα είναι ιδιαίτερα επώδυνοι και θα συνοδευτούν από νέα δημοσιονομικά μέτρα, ακόμη κι αν το ηχηρό όχι του δημοψηφίσματος είναι ακόμη νωπό.

Οι δανειστές θα αξιώσουν επίσης νέο γύρο αυξημένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Η χορήγηση δανείου ύψους 30 δισ. ευρώ δεν… θεωρείται “παίξε – γέλασε” για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι θα ζητήσουν για μια ακόμη φορά σκληρά ανταλλάγματα.

Ελλάδα και δανειστές πρέπει να συμφωνήσουν σε μέτρα που θα καθιστούν επιτεύξιμους τους στόχους για πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015%, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% το 2018.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα