Μοσκοβισί: Απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους

Εκδήλωση του περιοδικού ECONOMIST, Πέμπτη 8/2/2018. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Εκδήλωση του περιοδικού ECONOMIST, Πέμπτη 8/2/2018. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος αλλά δυνατότητα για άλλες παρεμβάσεις - Αύξηση του κατώτερου μισθού προανήγγειλε η Έφη Αχτσιόγλου απ' το βήμα του Economist

Την ανάγκη απομείωσης του ελληνικού χρέους ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης επισήμανε από πάνελ εκδήλωσης του Economist ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με επιτυχία και οι εταίροι της θα πρέπει να εκπληρώσουν την δική τους υπόσχεση για την ελάφρυνση του χρέους. «Θα πρέπει να τονίσω ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα στο χρέος αλλά σίγουρα μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν το βάρος της ετήσιας εξυπηρέτησης για την ελληνική οικονομία» είπε συγκεκριμένα.

Σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι έχουν ολοκληρωθεί πλέον περίπου το 80-90% αλλά η πρόοδος θα πρέπει να συνεχιστεί και για τα τελευταία μέτρα. Δεν πρέπει να αγνοούμε τα τελευταία μέτρα που είναι απαραίτητα για να κλείσει το πακέτο του προγράμματος, σημείωσε.

Αν και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για κούρεμα χρέους κατέστησε, πάντως,σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα χωρίς παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν το χρέος.

Αναφερόμενος στα μελλοντικά βήματα της Ελλάδας είπε ότι αυτά αφορούν την αναπτυξιακή στρατηγική που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά μέσα στον Μάιο, τις παρεμβάσεις στο χρέος και το πρόγραμμα εποπτείας μετά τη λήξη του μνημονίου.

Όπως επισήμανε: «Ευελπιστούμε ότι το πρόγραμμα θα λήξει τον Αύγουστο του 2018 και μετά δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα αλλά κάποια επιτήρηση η οποία θα είναι ανάλογη με αυτή που αντιμετωπίζει η Ιταλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία».

Προαναγγελία αύξησης του κατώτερου μισθού

Την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτερου μισθού μετά το τέλος του μνημονίου ανακοίνωσε από το ίδιο πάνελ η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εντάσσοντας την συγκεκριμένη παρέμβαση στα κοινωνικά μέτρα του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της Κυβέρνησης. Τόνισε επίσης ότι η στρατηγική μετά το πρόγραμμα θα στοχεύει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην ταχύτερη μείωση των ποσοστών ανεργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

7ετές ομόλογο: Η Ελλάδα ζητούσε 3 δις, οι επενδυτές προσέφεραν 6,5 δις

Μοσκοβισί σε Γεννηματά: Το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος του παιχνιδιού

Μοσκοβισί: Μήνυμα καθαρής εξόδου από το Μαξίμου

ADVERTISING

SHARE: