Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή μετά το μνημόνιο

Ενημέρωση και συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με τα σχέδια για το μέλλον της Ευρώπης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Τα μέλη των συναρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ενημέρωσαν ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, Pierre Moscovici και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γεώργιος Κατρούγκαλος.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ενημέρωση και συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με τα σχέδια για το μέλλον της Ευρώπης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Τα μέλη των συναρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ενημέρωσαν ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, Pierre Moscovici και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γεώργιος Κατρούγκαλος. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Οι Έλληνες αξίζουν την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε επιπλέον ο Ευρωπαίος επίτροπος

Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει προληπτική πιστοληπτική γραμμή για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, εξέφρασε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Σε συνέντευξή του στο Euroactiv, ο Επίτροπος Οικονομίας εκτίμησε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σημαντική. Σημείωσε ωστόσο ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν θα πρέπει να σταματήσει, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

"Δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα που να μοιάζει με 'αναγκαστικό' πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η προλητπική γραμμή δεν είναι απαραίτητη. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για μετά το μνημόνιο, όμως αυτό θα πρέπει να αφορά σε επίβλεψη όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα, σε ένα 'κανονικό' μέλος της ευρωζώνης με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις, φυσικά." δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Όπως είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, η αξιοπιστία της Ελλάδας επανακτήθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ πρέπει να γίνει και συζήτηση για το χρέος. "Είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να βρούμε λύση" στο θέμα του χρέους, δήλωσε χαρακτηρίζοντας το θέμα "βάρος που βαραίνει τους Έλληνες πολίτες".

Ο Γάλλος πολιτικός επεσήμανε πως η ελάφρυνση χρέους αποτελεί μέρος της επιτυχημένης ολοκλήρωσης του προγράμματος, που σημαίνει πως θα "σχεδιάσουμε την στρατηγική ανάπτυξης που θα αναπτύξει η ίδια η Ελλάδα, ένα πακέτο για το χρέος και ένα πρόγραμμα επίβλεψης για την μεταμνημονιακή εποχή".

Ο Πιερ Μοσκοβισί παραδέχτηκε πως παρά τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, οι άνθρωποι αναμένουν αυτή να μεταφραστεί σε κάτι χειροπιαστό. "Όσο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, θα υπάρχει δυσαρέσκεια και αυτή θα θρέφει τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό" σχολίασε.

ΠΗΓΗ EUROACTIV

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν

ADVERTISING

SHARE: