Ν. Λυγερός: Αναγκαίος ο καθορισμός της ΑΟΖ – 1,3 τρισ. δολ. ο ορυκτός μας πλούτος

Ν. Λυγερός: Αναγκαίος ο καθορισμός της ΑΟΖ – 1,3 τρισ. δολ. ο ορυκτός μας πλούτος

Τι αποκάλυψε ο ένας εκ των τριών Ελλήνων καθηγητών που συνέταξαν την έκθεση για τους υδρογονάνθρακες στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο (Vid)

Ο Νίκος Λυγερός, ένας εκ των τριών Ελλήνων καθηγητών που συνέταξαν την έκθεση για τους υδρογονάνθρακες στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1 στάθηκε στη σημασία οριοθέτησης της ΑΟΖ ώστε να είναι εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα.

“Είναι πραγματικότητα ο ορυκτός μας πλούτος κα ανέρχεται σε 1,3 τρισ. δολάρια. Για το Ιόνιο και νότια της Κρήτης”, είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λυών. “Πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις και να οριοθετηθεί ΑΟΖ. Διαφορετικά δεν μπορεί να γίνουν γεωτρήσεις. Οι αναλύσεις που έχουμε αποδεικνύουν ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα αυτής της αξίας”, συμπλήρωσε.

Αντικρούοντας τον αντίλογο που έχει προκύψει λόγω του γεγονότος ότι το ποσό σε πρώτη ανάγνωση φαντάζει εξωπραγματικό, τόνισε:

“Το 2004 στην Κύπρο μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει φυσικό αέριο πουθενά. Πρόσφατα ανακαλύψαμε φυσικό αέριο και στην ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ και του Λιβάνου. Η μεγάλη διαφορά για την περίπτωση της Ελλάδας είναι το θέμα της ΑΟΖ. Αν δεν οριοθετηθεί τα κοιτάσματα που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα βρίσκονται πολύ μακριά, εκτός των 6 ναυτικών μιλίων και συνεπώς δεν ανήκουν στην Ελλάδα. Χωρίς ΑΟΖ τίποτα δεν είναι εκμεταλλεύσιμο γιατί μιλάμε για διεθνή ύδατα”.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ως προς τον καθορισμό της ΑΟΖ, εντοπίζεται στο Λιβυκό πέλαγος, νότια της Κρήτης. “Νότια της Κρήτης, μιλάμε για 450 χρόνια ενεργειακής Ελλάδας”, υπογράμμισε ο καθηγητής.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση για τους υδρογονάνθρακες, βρίσκεται ήδη στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα