‘Ναι’ στο ελληνικό swap και από θεσμικούς επενδυτές – Πιθανή έξοδος στις αγορές τον Φεβρουάριο

‘Ναι’ στο ελληνικό swap και από θεσμικούς επενδυτές – Πιθανή έξοδος στις αγορές τον Φεβρουάριο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Ευρωκίνηση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα το swap ομολόγων του PSI αξίας 29,7 δις ευρώ που ξεκίνησε στις 17 του μήνα με κάλυψη του 75% της συνολικής έκδοσης

Ναι στα νέα ομόλογα συνολικής αξίας 22 ,2 δις ευρώ απάντησαν όχι μόνο αμιγώς κερδοσκοπικά κεφάλαια ( hedge funds) αλλά και πιο «σταθεροί» θεσμικοί επενδυτές που δίνοντας σηματοδοτώντας μια ουσιαστική αλλαγή στην εικόνα που έχουν οι επενδυτικοί οίκοι για τους ελληνικούς τίτλους παρά την πολύ χαμηλή πιστοληπτική τους διαβάθμιση.

Η κίνηση αυτή που προετοιμάζονταν από τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ κ. Στέλιο Παπαδόπουλο έχει ως στόχο την σταδιακή και ομαλή και ασφαλή επαναφορά των ελληνικών ομολόγων στις διεθνή αγορά δημιουργώντας τίτλους με επαρκή ρευστότητα και άρα μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα .

Τα νέα ομόλογα αντικατέστησαν το μεγαλύτερο μέρος από 20 παλαιότερες εκδόσεις με ρευστότητα που ξεκινούσε από κάποιες δεκάδες εκατομμύρια με 5 νέα, χρονικής διαρκείας 5, 10, 15 και 25 έτη.

Ο τελικός διακανονισμός των 5 «νέων» ομολόγων θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου και θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και τα τελικά στοιχεία για την ανταλλαγή θα ανακοινωθούν σήμερα ή αύριο.

 Η κίνηση εκτός από την επανεμφάνιση της Ελλάδας στο ταμπλώ των αγορών δίνει το ένασυμα και για αύξηση των συναλλαγών στην δευτερογενή αγορά τίτλων ( ΗΔΑΤ ) με στόχο να γίνει σύντομα η πρώτη νέα έκδοση ομολόγου με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης που θα σηματοδοτήσει στην ουσία και την ολοκλήρωση του προγράμματος.

 Με αυτό το δεδομένο στους άμεσους στόχους του οικονομικού επιτελείου είναι η έξοδος του δημοσίου στις αγορές αμέσως μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης δηλαδή μέσα στον Φεβρουάριο ή μέσα στον Μάρτιο με την αίρεση ότι τότε θα αρχίσει και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος γεγονός που θα ευνοήσει το δανεισμό από τις αγορές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα