Νέα εγκύκλιος Πετρόπουλου για ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ και από αγροτική δραστηριότητα

Νέα εγκύκλιος Πετρόπουλου για ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ και από αγροτική δραστηριότητα
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Ευρωκίνηση

Αίτηση για ρύθμιση εξόφλησης ασφαλιστικών οφειλών μπορούν να υποβάλουν και οι αγρότες καθώς και όσοι έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών ως αυτοαπασχολούμενοι αλλά δεν ασκούν φορολογικά επιχειρηματική δραστηριότητα

Η νέα εγκύκλιος που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος, ορίζει ρητά ότι αίτηση για ρύθμιση εξόφλησης ασφαλιστικών οφειλών μπορούν να υποβάλουν και οι αγρότες καθώς και όσοι έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών ως αυτοαπασχολούμενοι αλλά δεν ασκούν φορολογικά επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. ανταποκριτές ξένου τύπου).

Οι οφειλέτες που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της νέας εγκυκλίου μπορούν να υποβάλλουν μία φορά μέχρι τις 31/12/2018 ηλεκτρονικά την αίτηση τους στο ΚΕΑΟ για την ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών τους με βασική προϋπόθεση ότι οι οφειλές αυτές δεν είναι μεγαλύτερες από 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν:

1. Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα, ή και νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και οι συνολικές οφειλές προς το σύνολο των πιστωτών τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 ευρώ και οι οφειλές τους, δηλαδή τα χρέη προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν είναι μεγαλύτερα από το 85% του συνόλου των οφειλών τους.

2. Επίσης στη νέα εγκύκλιο υπάγονται φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα με την προϋπόθεση ότι έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και το σύνολο των οφειλών τους είναι έως 50.000 ευρώ. Προσοχή! Η εγκύκλιος αναφέρει ρητά ότι «στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα εντάσσεται και το εισόδημα από επιχειρηματική αγροτική δραστηριότητα».

Επίσης, η εγκύκλιος διευκρινίζει:

ότι ρυθμίζονται και τα πρόστιμα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΠΕΠ, ΠΕΕ, ΠΕΠΑΕ, ΠΕΑΠ) που υπάγονται στην έννοια της Βασικής Οφειλής σύμφωνα με την νομοθεσία.

Ορίζει την διαδικασία υποβολής της αίτησης μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης του χρέους

Επιτρέπει την ρύθμιση οφειλών που αμφισβητούνται δικαστικά από τον οφειλέτη. Με αυτό τον τρόπο οι οφειλέτες αποφεύγουν  επιπλέον επιβαρύνσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα