Νέα έκθεση ΔΝΤ: Η αποτυχία στην Ελλάδα οφείλεται στις κοινωνικές αντιδράσεις και την κυβερνητική ολιγωρία

default image

Στις αρχές Ιουνίου το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Σε έγγραφο που κυκλοφόρησε εσωτερικά με ένδειξη «άκρως εμπιστευτικό» το ΔΝΤ παραδεχόταν ότι είχε υποτιμήσει τη ζημιά που προκάλεσε η συνταγή λιτότητας στην ελληνική οικονομία.

Στις αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών και την ολιγωρία των πολιτικών αποδίδει με νέα ‘έκθεση του το ΔΝΤ την αποτυχία στα προγράμματα λιτότητας.

Σε νέα έκθεση του, που δημοσιοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ και οι επιτελέις του ΔΝΤ τώρα υποιστηρίζουν ότι δεν έγιναν λάθη με τους συντελεστές  και τα σκληρά μέτρα που οδήγησαν σε παρατεταμένη ύφεση .

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΔΝΤ προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του όσον αφορά τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα πως το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε με θέρμη από τις ελληνικές  κυβερνήσεις. Υπήρξε πολύ μεγάλη αντίσταση πολιτική και κοινωνική στην εφαρμογή των προγραμμάτων τονίζει το ΔΝΤ, αν και παραδέχονται  πως ειδικά στην Ελλάδα υιοθετήθηκαν από πολύ νωρίς σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, γεγονός που σκότωσε όπως λένε την οικονομία!

Η λάθος πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ ενδέχεται να οφείλεται περισσότερο στην υπεραισιοδοξία γύρω από τις πιθανές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη από ό,τι στην υποτίμηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, αναφέρει σε άλλο σημείο η έκθεση του Ταμείου.

Τα στελέχη του ΔΝΤ εξέτασαν διάφορα σενάρια, σύμφωνα με το ΑΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη χαμηλότερο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από το 2% που είχε υποτεθεί κατά την εκπόνηση του ελληνικού προγράμματος το 2010 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά εξηγούν την ύφεση που σημειώθηκε στην ελληνική οικονομία.

Ως βασικό σενάριο έλαβαν υπόψη ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής στην Ελλάδα είναι ίσος με τη μονάδα, δηλαδή τα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είχαν μείωσαν ισόποσα το ΑΕΠ.

Ο χαμηλότερος δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης, σύμφωνα με το έγγραφο, αντανακλά έναν αριθμό εξελίξεων, που περιλαμβάνουν τις μεγάλες αναθεωρήσεις των στοιχείων μετά την αρχή του προγράμματος, την ασθενέστερη από την προβλεπόμενη εφαρμογή του προγράμματος και την πολιτική και κοινωνική αναστάτωση, καθώς και άλλους παράγοντες που οδηγούν σε μία πολύ χαμηλότερη οικονομική επίδοση σε σχέση με τις ελπίδες που υπήρχαν στο αρχικό πρόγραμμα.

Τα στελέχη του Ταμείου ασχολούνται και με το μείζον θέμα για το ποια πρέπει να είναι η χρονική κατανομή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στην περίπτωση υπερχρεωμένων χωρών που βρίσκονται σε ύφεση.

Το κλίμα τείνει, σημειώνεται στο έγγραφο, υπέρ της αργής προσαρμογής (back loaded path), καθώς ορισμένες οικονομίες που ακολουθούν πρόγραμμα προσαρμογής έχουν περιπέσει σε βαθύτερες υφέσεις και ορισμένες εργασίες έχουν διαπιστώσει ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές τείνουν να είναι υψηλότεροι σε περιόδους ύφεσης και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπερβαίνουν σημαντικά τη μονάδα.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ επισημαίνουν ακόμα ότι η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να εξασφαλισθεί και με την αναδιάρθρωσή του.

«Αν η ανάλυση οδηγεί στην επιλογή μεταξύ αφόρητης μείωσης του ΑΕΠ, λόγω υπερβολικά μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής από τη μία πλευρά, και της βιωσιμότητας του χρέους από την άλλη, τότε μια χώρα μπορεί να χρειασθεί να εξετάσει την αναδιάρθρωση του χρέους της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζουμε πάντως, πως στις αρχές Ιουνίου το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Σε έγγραφο που κυκλοφόρησε εσωτερικά με ένδειξη «άκρως εμπιστευτικό» το ΔΝΤ παραδεχόταν ότι είχε υποτιμήσει τη ζημιά που προκάλεσε η συνταγή λιτότητας στην ελληνική οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα