Ντάισελμπλουμ: Αντισταθμιστικά μέτρα μετά το 2019 μόνο αν πιαστεί το 3,5%

Ντάισελμπλουμ: Αντισταθμιστικά μέτρα μετά το 2019 μόνο αν πιαστεί το 3,5%

Διευκρινίσεις από τον Ολλανδό υπουργό οικονομικών για την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών μέτρων. Τι αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο

Σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ προς το Κοινοβούλιο της χώρας του, διευκρινίζει πως για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων θα πρέπει η Ελλάδα να πιάσει τον δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%.

Στο σημείωμα για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αναφέρεται ρητά ότι για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων, θα πρέπει η Ελλάδα να “πιάσει” τον δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Κατόπιν, τα αντίμετρα, αν και εφόσον εφαρμοστούν, θα αφορούν το ποσό της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων.

Συγκεκριμένα στο ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην ολλανδική Βουλή αναφέρει: ” Επίσης συζητήθηκαν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να εφαρμοστούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού». Δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος, αναφέρει το σημείωμα, κάτι που μεταφράζεται κοινώς ότι τα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5%. Παράλληλα, αυτό ο διαρθρωτικός χώρος που θα προκύψει, σε ενδεχόμενη υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, θα αποτελεί και το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να υλοποιηθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα“.

(Πηγή φωτογραφίας: AP/Virginia Mayo)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα