Ντάισελμπλουμ: Πολύ θετικά μηνύματα από την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Πολύ θετικά μηνύματα από την Ελλάδα

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως ο 'Ελληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ως η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για να προστατευθούν οι συμβολαιογράφοι

Σε θετικό κλίμα κινήθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να κάνει λόγο  «πολύ θετικά μηνύματα» μίλησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει, επισημαίνοντας ότι η έμφαση που πρέπει να δοθεί τώρα είναι στην υλοποίηση. «Το προτιμώμενο είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους», τόνισε ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

Σε ερώτηση αν και κατά πόσο το ζήτημα της απόφασης των συμβολαιογράφων να απέχουν από τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα συζητήθηκε, ο Πρόεδρος τoυ Eurogroup δήλωσε πως «τέθηκε σήμερα» και πως ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε το Eurogroup ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για να προστατευθούν οι συμβολαιογράφοι και να μην υλοποιηθεί η απόφαση για αποχή».

Σε σχέση με το πότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνσή του, ο Πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί από τον περασμένο Μάιο, ως οδικός χάρτης. Από εκεί και πέρα, είπε ότι τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση με βάση τη λεγόμενη «γαλλική πρόταση» («μηχανισμό») που συσχετίζει την ανάπτυξη με το χρέος. Από αυτό και από την εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα αποφασιστεί τι χρειάζεται να γίνει.

Οπως επεσήμανε, η «γαλλική πρόταση» επιτρέπει ευελιξία για το πόσο και τι χρειάζεται να γίνει. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ενώ οι ίδιες οι αποφάσεις αναμένονται μόνο στο τέλος του προγράμματος σύμφωνα με τις αποφάσεις του περασμένου Μαίου.

«Ενημέρωσα το eurogroup για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.  «Οι ελεγκτές συνάντησαν ισχυρή δέσμευση από την ελληνική πλευρά για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η προετοιμασία των τεχνικών λεπτομερειών για την επιστροφή της τρόικας στον τέλος Νοεμβρίου συνεχίζεται», είπε.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το επόμενο καλοκαίρι». Επεσήμανε ότι «αυτό πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Αυτό συνεπάγεται πως η Ελλάδα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Για να συμβεί αυτό το πρώτο βήμα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Το καλύτερο σενάριο είναι αυτό να συμβεί πριν το τέλος του έτους», εξήγησε.

Την ισχυρή δέσμευση όλων των πλευρών να ολοκληρώσουν το έργο της αξιολόγησης, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων έγκαιρα επανέλαβε και ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Mε την καταγραφή της προόδου συμφώνησε και ο Κλαόυς Ρέγκλιγκ, υπενθυμίζοντας ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα ελήφθη και η απόφαση για την απόδοση στην Ελλάδα των 800 εκ. ευρώ (από τα 8,5 δις ευρώ της δόσης).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα