Ντάισελμπλουμ: Ξεπαγώνουν οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Ντάισελμπλουμ: Ξεπαγώνουν οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Θετική αποδοχή από Ντάισελμπλουμ της επιστολής Τσακαλώτου και πράσινο φως για ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν στις 5 Δεκεμβρίου

Ξεπαγώνουν μέσα στις επόμενες μέρες τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά την θετική υποδοχή των εξηγήσεων που έστειλε γραπτώς το υπουργείο οικονομικών στα μέλη του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Eurogroup στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για νέα μέτρα.

Νωρίτερα ο κ Νταϊσελμπλουμ με ένα πρώτο Tweet είχε εκφράσει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι έχει ξεκαθαριστεί στο θέμα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ελλάδα.

Πηγές του υπουργείου οικονομικών τόνιζαν πριν από λίγο, ότι η θετική εξέλιξη του θέματος είναι αποτέλεσμα συνεχών διαβουλεύσεων των ελληνικών αρχών με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη όπου δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις σχετικά με το πακέτο παροχών του Πρωθυπουργού και λειάνθηκαν οι αιχμές του αρχικού κειμένου.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το κείμενο απάντηση του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν έχει εκ των προτέρων δεσμεύσεις για συγκεκριμένα μέτρα (και μάλιστα στον τομέα των συντάξεων), όπως ζητούσε το κείμενο που έφτασε στην Αθήνα την Πέμπτη.

Μάλιστα, μετά από την παράθεση στοιχείων από την Ελληνική πλευρά έγινε αποδεκτό από τους εταίρους μας ότι ακόμη και αν σε μια ακαριαία περίπτωση υπάρχει απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 0,5% του ΑΕΠ αυτή θα είναι απολύτως οριακή.

Επίσης σβήστηκαν τα περισσότερα από τα τμήματα του κειμένου που οδηγούσαν την Κυβέρνηση να δίνει απόλυτη προτεραιότητα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε μελλοντική νέα υπέρβαση του στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ατύπως συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει το πλεόνασμα του πλεονάσματος να μοιράζεται πλέον σε ληξιπρόθεσμα προς τον ιδιωτικού τομέα και κοινωνικές παροχές.

Στο κείμενο, ο υπουργός οικονομικών να δεσμεύεται ότι οι παροχές θα είναι εφάπαξ και δεν θα επαναληφθούν για το 2017 και το 2018. Επιβεβαιώνει επίσης ότι ακόμη και αν υπάρχει αποδεδειγμένη, με επίσημα στοιχεία, υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε οι όποιες παροχές θα πρέπει πρώτα συζητούνται και στην συνέχεια να υλοποιούνται.

Πέρα από το ουσιαστικό μέρος του θέματος που έκλεισε σήμερα, το τυπικό θα πρέπει να περιμένει για μετά τις 3 Ιανουαρίου όταν θα συγκληθούν και πάλι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να γίνει η συνεδρίαση του ESM και να υπάρξει η επίσημη απόφαση για ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμών μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα