Ντομπρόβσκις: Το κοινωνικό μέρισμα ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο

European Commissioner for Euro and Social Dialogue Valdis Dombrovskis speaks to the media during a press conference after a meeting with Cypriot Financial minister Charis Georgiades, at the foreign ministry house in capital Nicosia, Cyprus, Thursday, March 3, 2016. Dombrovskis lauded bailed-out Cyprus commitment to implementing structural reforms for turning the economy around and putting the Eurozone member back on a growth trajectory after nearly going bankrupt three years ago. (AP Photo/Petros Karadjias)
European Commissioner for Euro and Social Dialogue Valdis Dombrovskis speaks to the media during a press conference after a meeting with Cypriot Financial minister Charis Georgiades, at the foreign ministry house in capital Nicosia, Cyprus, Thursday, March 3, 2016. Dombrovskis lauded bailed-out Cyprus commitment to implementing structural reforms for turning the economy around and putting the Eurozone member back on a growth trajectory after nearly going bankrupt three years ago. (AP Photo/Petros Karadjias) AP

Ο στόχος του 1,75% πλεονάσματος έχει επιτευχθεί και επειδή ακριβώς υπήρξε υπέρβαση του στόχου, ένα σκέλος αυτών των χρημάτων θα διατεθούν ως κοινωνικό μέρισμα, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Την άποψη ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδώσει το υπερπλεόνασμα ως κοινωνικό μέρισμα ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις δυνατότητες ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης εγκαίρως, ο Β. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει», κάτι που επιβεβαιώνουν και οι οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου. Σημείωσε επίσης ότι αναμένεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, ενώ σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό τομέα, αναγνώρισε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας στους δημοσιονομικούς στόχους «υπεραποδίδει».

«Ο στόχος του 1,75% πλεονάσματος έχει επιτευχθεί και επειδή ακριβώς υπήρξε υπέρβαση του στόχου, ένα σκέλος αυτών των χρημάτων θα διατεθούν ως κοινωνικό μέρισμα. Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο. Και η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να πετύχει και το δημοσιονομικό πλεόνασμα του χρόνου» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης φόρων, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ένας τομέας που η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές φορολογικές αρχές και συνδράμει με την απαραίτητη τεχνική συνδρομή.

Τέλος, αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση, ο Β. Ντομπρόbσκις υπογράμμισε ότι υπάρχει μια σειρά από προαπαιτούμενα που πρέπει να πληρούνται και ότι είναι «απολύτως εφικτό» να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, δηλαδή «στο τέλος αυτού του έτους και στην αρχή του επόμενου».

«Η γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα είναι ένα θετικό μήνυμα ότι το πρόγραμμα προχωράει κανονικά. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να προετοιμαστεί για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κερδισμένοι και χαμένοι του κοινωνικού μερίσματος

'Ναι' της Βουλής σε κοινωνικό μέρισμα και στήριξη πλημμυροπαθών

Τσίπρας: Πορφυρογέννητοι των offshore αποκαλούν το μέρισμα 'ψίχουλα'

Καμμένος: Το σπίτι το δικό μου είναι καθαρό κ.Μητσοτάκη

ADVERTISING

SHARE: