Ντράγκι: Δεν είχα αντιπαράθεση με Τσακαλώτο για άλλο πρόγραμμα

Ντράγκι: Δεν είχα αντιπαράθεση με Τσακαλώτο για άλλο πρόγραμμα
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι AP

Βέβαιος, ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες, δηλώνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ

«Όχι, δεν είμαι απαισιόδοξος. Όλες οι συμφωνηθείσες δράσεις έχουν εφαρμοστεί. Τα δύο προαπαιτούμενα που απομένουν (σ.σ. για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης) αφορούν το Ελληνικό και τους πλειστηριασμούς και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός δύο εβδομάδων. Απαιτείται αξιολόγηση από τους θεσμούς για να βεβαιωθεί ότι θα υπάρξει συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία των πλειστηριασμών, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Τα όργανα θα καταλήξουν αρχές Μαρτίου, αφού λάβουμε σημαντικές πληροφορίες από τις Αρχές. Αυτό είναι όλο».

Τάδε έφη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μιλώντας στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάριο Ντράγκι είπε επίσης ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά πράγματα ήδη. Δεν είχαμε κάποια αντιπαράθεση με τον υπουργό για άλλο πρόγραμμα. Άλλωστε, αυτό δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ, αλλά του ΕΣΜ, των κρατών-μελών και της Κομισιόν».

Ρωτώντας τον Ευρωπαίο τραπεζίτη, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε ότι «επιβεβαιώνει τις θετικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και απαντήσατε σε όσους είπαν ότι είχατε πολύ μεγάλη διαφωνία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο».

Το λόγο έλαβε και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος ρώτησε για τον πληθωρισμό. «Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε πληθωρισμό κοντά στο 2% προκειμένου να διαχειριστούμε το τεράστιο χρέος μας. Δυστυχώς, τον Ιανουάριο ήταν αρνητικός σε ετήσια βάση για την Ελλάδα, πρώτη φορά από το τέλος του 2016. η Ελλάδα έχει αναλύσει την κατάσταση; Πώς θα αυξηθεί προς τον στόχο;», είπε και πρόσθεσε ακόμη μία ερώτηση: «Πιστεύω ότι πλειστηριασμοί θα αρχίσουν σε κάποιες εβδομάδες, που είναι θετική εξέλιξη, ωστόσο δεν πιστεύω ότι μπορεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση, αφού εξωκοινοβουλευτικές ακροαριστερές οργανώσεις παρεμποδίζουν την κατάσταση. Άλλωστε, με τις οργανώσεις αυτές έχει συνεργαστεί στο παρελθόν και το κυβερνών κόμμα. Πότε πιστεύετε ότι θα λειτουργήσουν τελικά; Μήπως χρειαζόμαστε μεταβατική περίοδο;», ρώτησε.

«Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κρίση, τόσο δυσκολότερη είναι η επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό. Πρέπει ωστόσο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Ο στόχος του ΕΚΤ δεν αφορά συγκεκριμένα στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο της Ευρωζώνης», απάντησε ο Μάριο Ντράγκι. Σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, επανέλαβε ότι «τα θεσμικά όργανα θα αξιολογήσουν αρχές Μαρτίου την πρόοδο».

(Φωτογραφία: AP / Michael Probst)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα