Ντράγκι: Οι πολιτικοί πρέπει να αποφασίσουν και όχι οι Κεντρικοί τραπεζίτες

Ντράγκι: Οι πολιτικοί πρέπει να αποφασίσουν και όχι οι Κεντρικοί τραπεζίτες
ECIP02F4-SC - MARIO DRAGHI BCE Sergio Oliverio Imagoeconomica /

Αποστάσεις Ντράγκι από το ελληνικό αδιέξοδο αλλά και αυστηρές συστάσεις. Αύξηση ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων μόνο όταν υπάρξει συμφωνία. Το ELA θα αυξάνεται όσο οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες

Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα πως το ελληνικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτική απόφαση, από εκλεγμένους πολιτικούς και όχι τραπεζίτες, απέστειλε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια ακρόασής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ανέπαφη την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο επικεφαλής της τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτική απόφαση.

Αύξηση ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων μόνο με συμφωνία

Εστιάζοντας στο πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο δεν είναι άλλο από την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ κατέστησε σαφές πως αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν Αθήνα και δανειστές καταλήξουν σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η ΕΚΤ θα ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων – από τα 15 δισ. ευρώ που είναι σήμερα – αμέσως μόλις Ελλάδα και δανειστές καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση.

Η Ελλάδα έχει την ευθύνη για τη συνέχεια

Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας, έσπευσε να τονίσει επίσης, επιχειρώντας να αποστείλει ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως πρέπει να κλιμακώσει εκ νέου την προσπάθεια.

Αναφερόμενος στο ELA, ο Ντράγκι δεσμεύθηκε πως θα συνεχίσει να αυξάνεται, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι φερέγγυες και θα συνεχίσουν να χορηγούν επαρκείς εγγυήσεις (collaterals) για να λάβουν ρευστότητα.

Διπλάσια η ρευστότητα του ELA σε σύγκριση με το Δεκέμβρη

Γνωστοποιώντας το μέγεθος της στήριξης της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, ο κεντρικός τραπεζίτης ανακοίνωσε πως η ρευστότητα της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 118 δισ. ευρώ, ήτοι επίπεδα διπλάσια έναντι του Δεκεμβρίου του 2014.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Ντράγκι απάντησε διπλωματικά, σημειώνοντας πως η ΕΚΤ και η Ευρωζώνη διαθέτουν όλα τα αναγκαία εργαλεία για να χειριστούν την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα