Ντράγκι: Θα κάνουμε δική μας έκθεση για το χρέος

Ντράγκι: Θα κάνουμε δική μας έκθεση για το χρέος
The President of the European Central Bank Mario Draghi speaks during a news conference in Frankfurt, Germany, Thursday, April 27, 2017. (AP Photo/Michael Probst) AP

Νέα παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος - εξέφρασε τη λύπη του που δεν υπήρξε συμφωνία στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες

Μέτρα για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «η ΕΚΤ θα συντάξει τη δική της, ανεξάρτητη έκθεση βιωσιμότητας (DSA)του ελληνικού χρέους, ανεξάρτητα από την όποια έκθεση γίνει από τους άλλους θεσμούς».

Στην έκθεση θα γίνεται η εκτίμηση των κινδύνων και του ρίσκου. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης επεσήμανε ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και όχι στο ποιος -το ΔΝΤ ή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί- θα κάνουν την έκθεση (DSA).

«Ας υπάρξει μια συνολική συμφωνία, ώστε να βρεθούν τα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο.  Καλωσορίζουμε το Staff level Agreement και λυπόμαστε που δεν φτάσαμε σε συμφωνία για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup», είπε ο Μ. Ντράγκι, παραπέμποντας εμμέσως στο επόμενο, αυτό της 15ης Ιουνίου.

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι “κάθε QE έχει τα δικά του κριτήρια επιλεξιμότητας. Όταν θα μπει και η Ελλάδα στο πρόγραμμα, θα δούμε αυτά τα στοιχεία”, ενώ για τον κ. Παπαδήμο ανέφερε: “Ο Λουκάς Παπαδήμος υπήρξε εξαιρετικός αντιπρόεδρος ΕΚΤ, εξαιρετικός πρωθυπουργός και πολύ πολύ καλός μου φίλος. Εκφράζω τα προσωπικά μου συναισθήματα, αλλά και αυτά και εκ μέρους του ΔΣ της ΕΚΤ”.

Σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υπογράμμισε επίσης πως υπάρχουν πολλές δράσεις που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Μέτρα που χρειάζεται να λάβει η κυβέρνηση, οι τράπεζες, όπως το εξωδικαστικό πλαίσιο για την διάθεση των κόκκινων δανείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα