Ο ‘από μηχανής Θεός’ στην Τράπεζα Πειραιώς

Ο ‘από μηχανής Θεός’ στην Τράπεζα Πειραιώς
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. (EUROKINISSI ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Μετά την ξαφνική παρέμβαση μέσω email του SSM, ξαναρχίζει η αναζήτηση με φόντο ένα τρίτο πρόσωπο, που θα δώσει την τελική λύση. Ήδη, πληθαίνουν οι ψίθυροι για το ποιος ετοιμάζεται να αναλάβει, επιλύοντας το πρόβλημα της διαδοχής στην Πειραιώς. Συνεδριάζει το μεσημέρι το Γ.Σ. του ΤΧΣ

Το προφίλ του τρίτου προσώπου που ως «από μηχανής Θεός» θα τερματίσει το θρίλερ στην ανάδειξη νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς, σκιαγραφείται ήδη….

Μετά τις χθεσινές, απρόβλεπτες για άλλη μια φορά, εξελίξεις στο θέμα της εκλογής νέου ceo στη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα της χώρας, με ανατροπές και παρασκηνιακές διαδικασίες που είναι αν μη τι άλλο παράτυπες και παράταιρες σε φορείς με κύρος, δίνεται μια νέα παράταση για το καυτό αυτό θέμα.

Η μεν Τράπεζα Πειραιώς, τυπικά ως οφείλει, ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της και τις διαβουλεύσεις για την ανάδειξη νέου διευθύνοντος συμβούλου, με τελικό χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με πληροφορίες, την αυριανή ημέρα, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου. Κύκλοι της αγοράς, έλεγαν χθες ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Γενικό Συμβούλιο του οποίου αναμένεται να συνεδριάσει πιθανότατα και σήμερα, έδωσε το συγκεκριμένο deadline.

Και πώς ξαφνικά θα λυθεί το θέμα, μετά τη χθεσινή ανατροπή, που συνοδεύθηκε και με απόσυρση του ενδιαφέροντος εκ μέρους ενός εκ των δύο υποψηφίων για τη θέση, του κ. Ανθιμου Θωμόπουλου;

Πιθανότερο σενάριο, ένα τρίτο πρόσωπο, που θα αποτελέσει μια συμβιβαστική λύση για όλες τις πλευρές και που ενδεχομένως θα έχει και τις “ευλογίες” της κυβέρνησης, και όχι μόνο της Αντιπροεδρίας….

Ένας τραπεζίτης έμπειρος που θα κληθεί να καλύψει το κενό της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς, η οποία από το καλοκαίρι και μετά, είναι σε διαρκή αναζήτηση μιας νέας εκτελεστικής διοίκησης.

Μετά τη χθεσινή αποχώρηση του κ. Θωμόπουλου από το “ντέρμπι” κυριολεκτικά της διαδοχής, παρέμεινε μόνο ένας υποψήφιος, ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, της Standard Chartered. Tον οποίο δεν αποκλείεται για λόγους διαδικαστικούς, να πλαισιώσει και το όνομα του κ. Στ. Παπαδόπουλου, του τέως επιικεφαλής στον ΟΔΔΗΧ ή άλλων συνυποψηφίων που πέρασαν από τη λίστα της Επιτροπής Επιλογής ( Nomination Committee).

H ουσία όμως είναι τι ακριβώς θέλει όχι απαραίτητα το… Δ.Σ. της Πειραιώς – όπως τελικά φαίνεται – αλλά…., άλλα κέντρα εξουσίας. Είτε αυτά αφορούν μεγάλους μετόχους ( π.χ. Paulson), είτε θεσμούς (όπως Eνιαίος Εποπτικός Μηχανισμός SSM), είτε ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες.

Δεν αποκλείεται πάντως, το τρίτο αυτό πρόσωπο-έκπληξη που θα έρθει να γεφυρώσει τις διαφορές, να καλύπτει και τα κριτήρια επιλογής του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή (J. Paulson) που μέχρι χθες επέμενε στο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του, τον κ. Θωμόπουλο.

Το τι έγινε χθες, είναι ήδη γνωστό. Εν μέσω συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς – που θεωρητικά θα ήταν το καταληκτικό για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, εξ ου και ιδιαίτερα κρίσιμο – υπήρξε «ωμή» παρέμβαση εκ μέρους της Αρχής του SSM, ο οποίος μέσω ενός e-mail….έβαλε τα πράγματα στη θέση τους!

Δηλαδή, έδωσε κανονικότατα εντολή, να διακοπεί το Διοικητικό Συμβούλιο, με το επιχείρημα της….ανάγκης περισσότερου ενδελεχούς ελέγχου των υποψηφίων! Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή είναι όχι μόνο παράτυπη, αλλά και παράνομη, καθώς ο SSM δεν έχει ένα τέτοιο δικαίωμα. Σαφώς και μπορεί να απορρίψει πρόταση επιλογής, αλλά δεν είναι στη δικαιοδοσία του, να σταματάει συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων.

Ανοιχτά λοιπόν εκ νέου όλα τα ενδεχόμενα, με τις εκπλήξεις να αποτελούν πια… δεδομένο, υποτίθεται ότι αύριο μέχρι το βράδυ, θα έχει βρεθεί μια λύση. Σημειωτέον πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση σημαντικός και καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του ΤΧΣ ( Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), το οποίο, πέραν του τι θα αποφασίσει στη συνεδρίαση του Γενικού του Συμβουλίου, έχει το δικαίωμα, ως μέτοχος κατά 26% στην Πειραιώς, να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με ανατροπή σύσσωμης της διοίκησης.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ , υπό την προεδρία του κ. Γ. Μιχελή, με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της Τράπεζας Πειραιώς.

Η συνεδρίαση θα έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα για το τι έχει συμβεί και δεν αναμένεται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση. Άλλωστε, “τα φώτα” έχουν στραφεί στην  αυριανή , νέα και καθοριστική συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, μετά τις χθεσινές ανατρεπτικές εξελίξεις, που άφησαν έναν μόνο υποψήφιο, τον κ. Χρ. Παπαδόπουλο και δημιούργησαν το έδαφος για την”πανηγυρική” έλευση ενός τρίτου προσώπου, που θα κληθεί να σώσει την κατάσταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα