Ο μισός πληθυσμός της Γης θα χρησιμοποιεί digital banking μέχρι το 2021

Ο μισός πληθυσμός της Γης θα χρησιμοποιεί digital banking μέχρι το 2021

Ένας στους δύο ενήλικες θα έχει μέσα στην επόμενη τετραετία πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες μέσω κινητού, tablet, υπολογιστή ή του smartwatch του

Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής μέσω διαδικτύου (digital banking) μέσα στην επόμενη τετραετία, αναφέρει έρευνα κορυφαίων αναλυτών ψηφιακής τεχνολογίας (Fintech) της εταιρείας “Juniper Research”.

Πρόκειται για τον μισό σχεδόν πληθυσμό των καταναλωτών παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, έως το 2021 σχεδόν ένας στους δύο ενήλικες χρήστες διαδικτύου θα έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής μέσω smartphones, tablets, υπολογιστών και smartwatches.

Ο αριθμός μάλιστα των χρηστών με πρόσβαση στο digital banking αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση περίπου 53% στα τέλη του τρέχοντος έτους.

“Η τεχνολογία αποτελεί σήμερα τον καταλύτη στη διαφοροποίηση μεταξύ των διαφορετικών τύπων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών τραπεζών και των λεγόμενων challenger banks*. Οι επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα των τραπεζών έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2016. Ως αποτέλεσμα, οι παραδοσιακές τράπεζες αναμένεται να επικεντρωθούν στο εξής σε πρωτοβουλίες ψηφιακής μετατροπής” αναφέρει ο εισηγητής της έκθεσης, Nitin Bhas.

 

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής λιανικής τραπεζικής θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς οι καταναλωτές δείχνουν να επιλέγουν όλο και πιο συχνά εκείνες τις τράπεζες που τους προσφέρουν την ευκολία και την ταχύτητα πολλαπλών ψηφιακών καναλιών. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή μιας πιο συνολικής και άρτιας ψηφιακής εμπειρίας στους πελάτες τους, αν θέλουν να διατηρήσουν μια στρατηγική θέση στην αγορά.

Η έρευνα της Juniper Research με τίτλο “Λιανική Τραπεζική: Ψηφιακή μετατροπή και ευκαιρίες παρεμποδιστών 2017-2021” (Retail Banking: Digital Transformation & Disruptor Opportunities 2017-2021) τονίζει ότι οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν μείνει μέχρι στιγμής πίσω σε επίπεδο καινοτομίας έναντι των νέων τραπεζών που χρησιμοποιούν Fintech και  εκτιμά ότι εφέτος τα μεγάλα καταστήματα του τραπεζικού τομέα θα προβούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις μικρότερων αλλά πολλά υποσχόμενων εταιρειών τεχνολογίας. Στο “στόχαστρό” τους θα βρεθούν επιχειρήσεις που εστιάζουν στην τεχνολογία του τραπεζικού τομέα, όπως tech-startups, αλλά και “ψηφιακές τράπεζες” (digital-only banks).

Η Juniper Research αξιολογεί τις κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως με βάση τις επιδόσεις και την ετοιμότητά τους σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι κορυφαίες στον τομέα των ψηφιακών μετατροπών τράπεζες είναι οι Banco Santander, Bank of America, Barclays, BBVA, BNP Paribas, Citi, HSBC, JP Morgan Chase, RBS, Societe Generale, UniCredit και Wells Fargo.

Η 24MEDIA, το μεγαλύτερο δίκτυο ψηφιακών μέσων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ, διοργανώνει στις 28 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το νέο συνέδριο της σειράς Game Changer, με θέμα “Digital Growth”. Το Συνέδριο θα τονίσει στρατηγικές και θα εξειδικεύσει τους τομείς παρέμβασης, στους οποίους θα πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια, έτσι ώστε η χώρα μας να ενταχθεί με αξιώσεις στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη.

Περισσότερα για τη θεματολογία και τους ομιλητές του Συνεδρίου, καθώς και για το πώς μπορείτε, να εξασφαλίσετε το εισιτήριό σας, μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Game Changer.

*Οι challenger banks αποτελούν έναν συνδυασμό φιλόδοξων start-ups, με προέλευση υφιστάμενες τράπεζες

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα