Ο 'σταυρός' που κουβαλάει η Eurobank και η απειλή των κόκκινων δανείων

Blind woman begs outside of Eurobank branch in northern Greece city of Thessaloniki./        Eurobank       .
Blind woman begs outside of Eurobank branch in northern Greece city of Thessaloniki./ Eurobank . SOOC

Επιδείνωση οικονομικών μεγεθών στη Eurobank το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η αβεβαιότητα που προκαλεί φόβους για κατάρρευση και η στήριξη από τους Καναδούς

Η επιστροφή στην κερδοφορία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για τη διοίκηση της Eurobank, μπροστά στο βαρύ φορτίο που καλείται να σηκώσει στη σκιά της αυξημένης αβεβαιότητας που στοιχειώνει την Ελλάδα.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2015 η Eurobank, επιβεβαιώνουν την επιδείνωση των μεγεθών της, με επίκεντρο την καταγραφή ζημιών ύψους 94 εκατ. ευρώ.

Μπορεί η επιδείνωση των οικονομικών της μεγεθών να κρίνεται αναμενόμενη, δεδομένης της ρευστής πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας, ωστόσο επιβεβαιώνει τις μεγάλες ρωγμές που εμφανίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ως συνέπεια της κρίσης.

Η Eurobank κατέγραψε μείωση της τάξης του 5% στα καθαρά έσοδα από τόκους, ενώ η ποιότητα του δανειακού της χαρτοφυλακίου εμφάνισε νέα επιδείνωση κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, λόγω των υψηλών ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στη σκιά της πολιτικής αβεβαιότητας που κυριάρχησε στη χώρα στον απόηχο των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί εδώ ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2015 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας ανήλθε στο 34%.

Στη σκιά των φόβων για χρεοκοπία της Ελλάδας, οι καταθέσεις της Eurobank μειώθηκαν κατά 6 δισ. ευρώ περίπου στους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Η στήριξη των Καναδών

Οι αναλυτές που παρακολουθούν στενά την πορεία της Eurobank επιβεβαιώνουν πως το μεγάλο της ατού δεν είναι άλλο από την ισχυρή επενδυτική - μετοχική της βάση.

Η στήριξη του καναδικού fund Fairfax - του μεγαλύτερου ιδιώτη επενδυτή της Eurobank με επικεφαλής τον Prem Watsa - είναι δεδομένη, μαρτυρούν παράγοντες της αγοράς.

Πρόσφατα ο Prem Watsa βρέθηκε στην Ελλάδα και εκτός από τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, συναντήθηκε και με τη διοίκηση της Eurobank.

O Watsa έδωσε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στη Eurobank, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η πορεία της τράπεζας θα είναι εξαιρετική, αμέσως μόλις αρθεί η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Watsa, η Eurobank διαθέτει ικανό management, το οποίο υποστηρίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ και οι τοποθετήσεις των μετόχων έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις είτε στις τιμές των μετοχών είτε στην οικονομία, δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, διαβεβαίωσε ο ισχυρός άντρας της Fairfax.

Όπως επίσης τόνισε ο Watsa, η Eurobank είναι η πιο ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη φιλοσοφία της και τον τρόπο διοίκησης, ενώ η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με τον ιδιωτικό χαρακτήρα της τράπεζας.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

ADVERTISING

SHARE: