Ο Τόμσεν ανοίγει τα χαρτιά του για Ελλάδα και WikiLeaks

Ο Τόμσεν ανοίγει τα χαρτιά του για Ελλάδα και WikiLeaks

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναμένεται να μονοπωλήσει η ελληνική αξιολόγηση και οι αποκαλύψεις του WikiLeaks. Κρίσιμες συναντήσεις Τσακαλώτου

Με τη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν ξεκινά σήμερα η πλέον φορτωμένη ημέρα της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία επιφυλάσσει έντονη κινητικότητα και για το ελληνικό ζήτημα. Ο κ. Τόμσεν αναμένεται να αναφερθεί ύστερα από πολύ καιρό δημοσίως στις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και τις θέσεις του Ταμείου, και για πρώτη φορά μετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks που τον έβαλαν στο στόχαστρο της ελληνικής κυβέρνησης – χωρίς πάντως αποτέλεσμα, καθώς η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στον ίδιο και την επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σήμερα, εξάλλου, θα πραγματοποιηθούν όλες οι σημαντικές συναντήσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λου, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. O τελευταίος θα συναντηθεί επίσης με την κυρία Λαγκάρντ, τον κ. Λου αλλά και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως μάλιστα δήλωσε, θα έχει επίσης συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών στη διαπραγμάτευση, ώστε να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την πρόοδο που σημειώθηκε στην Αθήνα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Σταθάκης θα συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών Κάθριν Νοβέλι, η οποία είναι αρμόδια για θέματα ανάπτυξης και ενέργειας, με στόχο την ελληνοαμερικανική συνεργασία για την τόνωση της ανάπτυξης και των ελληνικών εξαγωγών.

Κι ενώ στην Ουάσιγκτον έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και πως θα μπορούσε να γίνει αυτή, η ελληνική αντιπροσωπεία εστιάζει κατ’ αρχήν στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ταμείο, ανοιχτά θέματα παραμένουν σε όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, με λιγότερα πάντως στο φορολογικό όπου έχουν συμφωνηθεί οι νέοι συντελεστές. Αντίθετα, διαφωνίες υπάρχουν τόσο για το εύρος όσο και τον χρόνο εφαρμογής της νομοθεσίας για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και για το ασφαλιστικό, όπου πάντως έχει συμφωνηθεί να μην περικοπεί περαιτέρω η κατώτατη σύνταξη. Στην ενημέρωση που έγινε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, τα στελέχη του  παρουσίασαν την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ενώ η ίδια η κυρία Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο περιστατικό των WikiLeaks, το οποίο προκάλεσε ανησυχία για την ασφάλεια των εσωτερικών συνομιλιών στο συμβούλιο.

Όσο για τους Αμερικανούς, θα επιχειρήσουν να διευκολύνουν την επίτευξη μίας συμφωνίας, που παραδέχονται ότι απέχει ακόμη πολύ. Εκτός από τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί και με τον κ. Σόιμπλε, ενώ τελευταίο θα αφήσει χρονικά τον Έλληνα υπουργό, με τον οποίο θα κλείσει τις σημερινές συναντήσεις του. Ο Λευκός Οίκος, εξάλλου, επίσης παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, με τον αντιπρόεδρο να συνομιλεί για την Ελλάδα «όλη την ώρα», όπως έχει δηλώσει, με την κυρία Λαγκάρντ, ενώ χθες είδε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα συζητήσει τη συνεργασία και τη βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του βάρους της προσφυγικής κρίσης, καθώς και το σχεδιασμό μίας βιώσιμης οικονομίας, με την καγκελάριο Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Γερμανία την επόμενη Κυριακή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα