Ο υφεσιακός χειμώνας του 2017

Ο υφεσιακός χειμώνας του 2017

Ύφεση 0,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2017 δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται επισήμως σε ύφεση έχοντας δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα

Την ανάγκη επίτευξης συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαιώνουν οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου τα οποία καταγράφουν ύφεση 0,5% του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου έναντι ύφεσης 1,1% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ύφεση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα ακόμη και σε τριμηνιαία βάση . Συγκεκριμένα για το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016 καταγράφεται ύφεση 0,1% του ΑΕΠ ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του ίδιου χρόνου είχαμε ύφεση 1,2% του ΑΕΠ.

Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική οικονομία βρίσκεται επισήμως σε ύφεση έχοντας δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η διαδικασία για το κλείσιμο της δεύτερης διαπραγμάτευσης αλλά και οι διαβουλεύσεις για την συζήτηση για το χρέος.

Το αποτέλεσμα έχει ενσωματωθεί και στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης το οποίο προβλέπει για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ έναντι 2,7% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2016.

Η διαφορά με τα στοιχεία των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής επιτροπής την Περασμένη Πέμπτη όπου προβλέπονταν για φέτος ρυθμός ανάπτυξης 2,1% είναι ότι όταν συντάσσονταν οι ευρωπαϊκή έκθεση δεν υπήρχαν στοιχεία για το πρώτου τρίμηνο του 2017. Η αναθεώρηση έγινε μόνο με βάση την ύφεση του τέταρτου τριμήνου του 2016 η οποία από μόνη της δημιουργούσε μια αρνητική επίδραση της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ για το ρυθμό ανάπτυξης του 2017.

Στην έκθεση τονίζονταν ότι κρίσιμο για την ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και η η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα