Οι απολύσεις το αγκάθι για συμφωνία τρόικας - κυβέρνησης

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2013. Στο στιγμιότυπο οι εκπρόσωποι της Τρόικας αποχωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου..
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2013. Στο στιγμιότυπο οι εκπρόσωποι της Τρόικας αποχωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου.. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Αναβλήθηκε η συμφωνία με τρόικα - κυβέρνησης. Παραμένουν τα εμπόδια των απολύσεων και των ρυθμίσεων. Αισιοδοξία παρά το ναυάγιο στην κυβέρνηση

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής των ελεγκτών, με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ να παραμένει ανοιχτή.

Το μεγαλύτερο αγκάθι, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, είναι οι απολύσεις από τον δημόσιο τομέα και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να καταλήξει στο θέμα της "κινητικότητας" στο δημόσιο τομέα με αξιόπιστο τρόπο που θα πείθει τους ελεγκτές ότι εντός του 2013 θα αποχωρήσουν 27.000 υπάλληλοι.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, επισήμαναν το βράδυ της Τετάρτης πως το κεντρικό πρόβλημα με την τρόικα είναι η διστακτικότητα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υλοποιήσει τη δέσμευση για τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που μπλοκάρει όλη τη διαπραγμάτευση και τη δόση.

"Εάν είχε λυθεί το θέμα της αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα και η δρομολόγηση της αποχώρησης του προσωπικού, η συμφωνία θα είχε κλείσει και στα υπόλοιπα ζητήματα" τόνισαν χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, αναγκαστικά η κυβέρνηση καλείται από σήμερα και μέχρι το τέλος Μαρτίου να βρει άμεσα λύση στο γρίφο της κινητικότητας.

Στη χθεσινή σύσκεψη ανέκυψε και ανησυχία της τρόικας για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2013, καθώς διαπιστώνει πως οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων θα υπερβούν τα εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό κονδύλια και τα έσοδα υστερούν έναντι των στόχων.

Οι φόβοι για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, καθιστούν διστακτικούς τους ελεγκτές να αποδεχτούν τα κυβερνητικά αιτήματα για διευκολύνσεις αποπληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και επιμένουν στη σκληρή γραμμή, προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση της χαλάρωσης.

Η τρόικα θα επανέλθει τέλη του μήνα ή αρχές Απριλίου, αφού προηγουμένως μέσω τηλεδιασκέψεων, διαπιστωθεί πως υπάρχει πρόοδος σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σημειώθηκαν αμοιβαίες υποχωρήσεις στα θέματα των δόσεων αποπληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ βρισκόμαστε κοντά στο να βρεθεί και κοινή συνισταμένη και στο πλαίσιο της ρύθμισης των τραπεζικών δανείων.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι όλα αυτά θα διευθετηθούν στις επόμενες μέρες σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια ή και την ηγεσία της τρόικας αν κριθεί απαραίτητο.

Αντικείμενο των επαφών εξ αποστάσεως θα είναι και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ η επανεξέταση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης μετατίθεται για την αξιολόγηση του Ιουνίου, αφού εάν αποφασιστεί αλλαγή, θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στουρνάρας: Είμαστε πολύ κοντά σε όλα με την τρόικα

ADVERTISING

SHARE: