Οι δανειστές έχουν γράμμα

Οι δανειστές έχουν γράμμα

Επιστολή στους δανειστές στέλνει εντός της ημέρας η ελληνική πλευρά. Το κείμενο θα περιλαμβάνει εξηγήσεις του πακέτου παροχών προς τους συνταξιούχους και την αναστολή των αυξήσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Την έγγραφη διαβεβαίωση ότι οι παροχές προς τους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και δεν πρόκειται να επαναληφθούν το 2017 και 2018 θα στείλει εντός της ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής της υλοποίησης των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το κείμενο της επιστολής θα περιλαμβάνει λογιστικές και πολιτικές εξηγήσεις του πακέτου παροχών προς τους συνταξιούχους και την αναστολή των αυξήσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Η επιστολή θα σταλεί μετά από σχετικό αίτημα της πλειοψηφίας των μελών του Euro working group την Τρίτη το απόγευμα προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη, προκειμένου να επανεξετάσουν τη στάση τους για το θέμα των μέτρων για το χρέος.

Η επιστολή θα υποστηρίζει μεταξύ άλλων με αριθμητικά δεδομένα ότι, και μετά την υλοποίηση των παροχών, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 δεν θα υποχωρήσει κάτω του 0,75% (1,35 δισ. ευρώ), συνεπώς θα έχει ένα επαρκές μαξιλάρι ασφαλείας σε σχέση με το στόχο για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (875 εκατ. ευρώ) που προβλέπει το πρόγραμμα.

Το μεγάλο ερωτηματικό για την επανάληψη της τηλεδιάσκεψης της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης είναι η στάση που θα κρατήσουν Γερμανία και Ολλανδία, οι δύο χώρες που απέτρεψαν το ενδεχόμενο να υπάρξει επί της αρχής συμφωνία από χθες.

Πληροφορίες θέλουν το εκπρόσωπο της Γερμανίας να επανέρχεται σήμερα ζητώντας περισσότερες εγγυήσεις, μέχρι και το ενδεχόμενο ενός αναδρομικού κόφτη. Δηλαδή τη συμπλήρωση του 2017 με πρόσθετα μέτρα, αν τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που θα δημοσιοποιήσει η Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο θα είναι μικρότερο από 0,5% του ΑΕΠ.

Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε καθυστέρηση στη λήψη απόφασης, καθώς η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να παρουσιάσει αυτά τα μέτρα, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι από το μέρος του προγράμματος που θίγεται από τις παροχές, δηλαδή τον τομέα των συντάξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι δανειστές ζητούν εγγυήσεις

ADVERTISING

SHARE: