Οι επτά πιο κρίσιμες μέρες για την Ελλάδα ενόψει του Eurogroup της 18ης Ιουνίου. Δουλειά πιάνει το Euro Working Group

default image

ΦΠΑ και ασφαλιστικό τα πιο καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Στο θέμα του δημοσιονομικού κενού θα είναι εύκολο να υπάρξει συμφωνία

Στερεύει ο χρόνος για την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της μόλις επτά ημέρες έως το κρίσιμο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, οπότε και εκπνέει η νέα άτυπη προθεσμία που έθεσαν Ελλάδα και δανειστές, με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.

Η νέα άτυπη προθεσμία της 18ης Ιουνίου τέθηκε μετά τις επαφές που είχε σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας, γεγονός που διατηρεί αμείωτες τις πιέσεις προς την Αθήνα ώστε να υπάρξει οριστική λύση για το ελληνικό ζήτημα.

Υπό το πρίσμα αυτό συνεδριάζει σήμερα το Εuro Working Group, με το ελληνικό ζήτημα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διαβουλεύσεων των εμπειρογνωμόνων των Βρυξελλών.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται, μέσω φυσικής παρουσίας, στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό.

Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Euro Working Group θα συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή, με στόχο την προετοιμασία του Εurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.

Για τη διήμερη συνεδρίαση του Euro Working Group έχει τηρηθεί μια περίεργη σιγή ιχθύος, ενώ το γεγονός επισκιάστηκε από τα νέα φαινόμενα διγλωσσίας που εντοπίζονται στις τάξεις των δανειστών, με αιχμή τις νέες διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ σε ό,τι αφορά την προσέγγισή τους απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.

Από τη μια το ΔΝΤ να δηλώνει πως αποσύρει τα τεχνικά του κλιμάκια από τις Βρυξέλλες, λόγω έλλειψης ουσιαστικής προόδου και από την άλλη η Κομισιόν να δηλώνει πως οι διαβουλεύσεις, σε τεχνικό επίπεδο, συνεχίζονται κανονικά…

Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

ΦΠΑ: Μένουν ως έχουν οι συντελεστές, αλλάζει το μείγμα των αγαθών

Τελειωμό δεν φαίνεται να έχει το αλαλούμ που επικρατεί το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το νέο καθεστώς ΦΠΑ.

Η θέσπιση των συντελεστών, αλλά και ο καθορισμός των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα υπάγονται σε κάθε κατηγορία έχουν καταστήσει το θέμα του ΦΠΑ από τα πιο περίπλοκα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Τα σενάρια πάνε κι έρχονται, ενώ η σύγχυση που επικρατεί, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους παράγοντες της αγοράς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τελικώς την παραμονή των τριών συντελεστών ΦΠΑ ως έχουν (δηλαδή 6,5%, 13%, 23%).

Αυτό που αλλάζει φαίνεται πως θα είναι το μείγμα των αγαθών, ήτοι των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα υπάγονται σε κάθε συντελεστή.

Ανώτατες πηγές αποκαλύπτουν πως το θέμα του ΦΠΑ, όπως και εκείνο που αφορά στο ασφαλιστικό, είναι τα πιο καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Αντίθετα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως για το θέμα του δημοσιονομικού κενού θα είναι εύκολο να υπάρξει συμφωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα