Οι 'Κασσάνδρες' της Λαγκάρντ για την παγκόσμια ανάκαμψη

International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde answers a reporter's question during a press conference in Seoul, South Korea, Monday, Sept. 11, 2017. Lagarde is currently visiting to South Korea and participated in financial conferences in Seoul and met with top South Korean officials. (AP Photo/Lee Jin-man)
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde answers a reporter's question during a press conference in Seoul, South Korea, Monday, Sept. 11, 2017. Lagarde is currently visiting to South Korea and participated in financial conferences in Seoul and met with top South Korean officials. (AP Photo/Lee Jin-man) AP

Απαισιόδοξη εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον για την παγκόσμια ανάκαμψη. Επικαλέστηκε τα υψηλά επίπεδα χρέους, την υπερβολική ανάληψη ρίσκου στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις υψηλές γεωπολιτικές εντάσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι περισσότερο αισιόδοξο για την παγκόσμια ανάκαμψη απ’ ό,τι τον Ιούλιο, ενώ παρότρυνε τις χώρες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν μια ανοικτή σε όλους και βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η πολυαναμενόμενη παγκόσμια ανάκαμψη ριζώνει. Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιήσουμε την επικαιροποιημένη μας πρόβλεψη ενόψει της Ετήσιας Συνόδου μας – και πιθανόν θα είναι ακόμα πιο αισιόδοξη» δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον ενόψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ ανέμενε η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος και 3,6% το 2018.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι σχεδόν το 75% του πλανήτη βιώνει μια ανοδική πορεία – καταγράφοντας την πιο ευρείας βάσης επιτάχυνση από την αρχή της δεκαετίας.

Σύμφωνα με την ίδια, εκτός από την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, βελτιώνεται και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς το τραπεζικό σύστημα καθίσταται πιο σταθερό και ενισχύεται η εμπιστοσύνη της αγοράς.

«Βλέπουμε κάποιες ακτίνες ήλιου – αλλά δεν είναι καθαρός ο ουρανός» δήλωσε η Λαγκάρντ, επικαλούμενη τα υψηλά επίπεδα χρέους, την υπερβολική ανάληψη ρίσκου στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις υψηλές γεωπολιτικές εντάσεις ως απειλές στην παγκόσμια ανάκαμψη.

Η Λαγκάρντ κάλεσε τις χώρες να αξιοποιήσουν την ανοδική πορεία για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, όπως επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και στις υποδομές προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να ενδυναμώσουν την ανοικτή σε όλους ανάπτυξη.

(Φωτογραφία: AP / Lee Jin-man)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βίζερ: Υπάρχει ήδη απόφαση για το χρέος

Τι φοβήθηκαν οι Έλληνες τραπεζίτες από τα AQR

Επάνοδος στην ανάπτυξη με το βλέμμα στην 'έξοδο'

ADVERTISING

SHARE: