Οι τελικές ρυθμίσεις του νόμου για τα αυθαίρετα

Οι τελικές ρυθμίσεις του νόμου για τα αυθαίρετα
Στιγμιότυπο απο την δόμηση στην πλαγιά του βουνού της Πάρνηθας,στην πλευρά του Τελεφερίκ,στις 14 Φεβρουαρίου 2010 (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) Eurokinissi

Τι θα ισχύει με τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Η προθεσμία τακτοποίησης και οι ιδιοκτήτες που θα βρεθούν σε δύσκολη θέση

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η διαμόρφωση του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Η προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου 2013 και από το ΥΠΕΚΑ τονίζουν πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατάθηκε η προθεσμία της καταβολής της πρώτης δόσης για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που έκλεισαν παράνομα.

Σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη, στην εφημερίδα “Έθνος”,  το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση της ετοιμασίας του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται:

*Νομιμοποίηση μικρών αυθαιρεσιών εντός κτιρίων που διαθέτουν οικοδομική άδεια. Πρόκειται για παρανομίες, όπως αλλαγή της θέσης δωματίων ή της χρήσης για μετακίνηση ανοιγμάτων ή άλλες μικροπαραβάσεις, που μπλοκάρουν τη μετάβαση ακινήτου.

*Νομιμοποίηση για κλεισμένους χώρους, πατάρια αποθήκες, πιλοτές μέσα στο περίγραμμα νόμιμου κτιρίου ή μέσα στον επιτρεπόμενο όγκο.

*Κατηγοριοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων με περιγραφή του ποσοστού υπέρβασης  για κάθε κατηγορία

*Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα αυθαίρετα

*Δεν νομιμοποιούνται αυθαίρετα σε παραλίες, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις και μνημεία

*Δεν νομιμοποιούνται αυθαιρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2011

Σύμφωνα με το “Έθνος”, σε δυσμενή θέση θα βρεθούν αυθαίρετα που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια ή παρουσιάζουν παρουσιάζουν μεγάλης κλίμακας αυθαιρεσία, για τα οποία πιθανότατα θα ισχύσει η περίοδος των 30 χρόνων τακτοποίησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα