Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα της Ελλάδας στο τραπέζι του χθεσινού Euro Working Group

Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα της Ελλάδας στο τραπέζι του χθεσινού Euro Working Group
ΑΘΗΝΑ-Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Euro-Working Group Τόμας Βίζερ.(EUROKINISSI) Eurokinissi

Αναζητώνται τρόποι άρσης του αδιεξόδου. Κληρώνει για το ELA των τραπεζών. Στο Παρίσι παραμονή του Eurogroup ο Βαρουφάκης

Τρόπους άρσης του αδιεξόδου που έχει επέλθει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών επιχείρησαν να αναζητήσουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση – μέσω τηλεδιάσκεψης – του Euro Working Group, σε μια απόπειρα να στρώσουν το χάλι για τη διαμόρφωση συμφωνίας ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης.

Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης τέθηκαν όλες οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, αλλά και όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τις πληροφορίες, ενδελεχής ήταν και η συζήτηση των τεχνοκρατών για την πιθανότητα νέας παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος της Ελλάδας για μερικούς ακόμη μήνες.

Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες, η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να κλειδώσει στο αυριανό Eurogroup, γεγονός που μεταθέτει ατύπως το χρονικό περιθώριο για εξεύρεση λύσης έως τα τέλη Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, τα σενάρια για διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής το σαββατοκύριακο καλά κρατούν, παρά τις αρχικές διαψεύσεις.

Στην Αθήνα το θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει όλα τα σενάρια αναφορικά με την επικείμενη κάλυψη του συνόλου των υποχρεώσεων προς τους δανειστές.

Εάν η πολυπόθητη συμφωνία αργήσει να έρθει, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, αλλά και να έχει αποφασίσει για το τι προτίθεται να πράξει σχετικά με τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές.

Τα σενάρια για μη πληρωμή της ενοποιημένης δόσης των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάνε κι έρχονται, ενώ τα τελευταία 24ωρα χαράσσεται και η στρατηγική για την αποπληρωμή των δύο μεγάλων ομολόγων προς την ΕΚΤ, συνολικού ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Ημερομηνίες – φωτιά είναι αντίστοιχα η 20η Ιουλίου και η 20η Αυγούστου.

Πόσο έχει μικρύνει το χάσμα Αθήνας – δανειστών;

Κατά τις πληροφορίες, Ελλάδα και δανειστές φέρεται πως έχουν καταλήξει σε συμφωνία ως προς τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016 και 3% το 2017.

Ωστόσο η διαφωνία φέρεται να έγκειται στον τρόπο επίτευξης των στόχων για το πλεόνασμα.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ το χάσμα παραμένει.

Οι δανειστές επιμένουν για δύο συντελεστές και συγκεκριμένα για συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία, και συντελεστή 23% για όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στον αντίποδα, η Αθήνα επιμένει στην καθιέρωση τριών συντελεστών ΦΠΑ (6%, 13% και 23%), με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% στο ηλεκτρική ρεύμα να αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά σε εισπράξεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ, ενώ οι δανειστές αξιώνουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Στο Παρίσι ξαφνικά ο Βαρουφάκης για τις μεταρρυθμίσεις

Την ώρα που η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών πλησιάζει στο σημείο καμπής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι, παραμονή του Eurogroup.

Κατά την επίσκεψή του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, με στόχο τον άρτιο σχεδιασμό καίριων μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα και η εφαρμογή των οποίων αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης.

Στην ατζέντα των κ. κ. Βαρουφάκη και Γκουρία θα κυριαρχήσουν μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις αγορές προϊόντων, το χονδρικό εμπόριο, τον κατασκευαστικό κλάδο, τις τράπεζες, τα ΚΕΠ επιχειρήσεων (One Stop Shops), την αγορά εργασίας, τις προμήθειες του δημοσίου, αλλά και μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς.

Αναμένοντας τη νέα ετυμηγορία της ΕΚΤ

Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η νέα ετυμηγορία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για το ELA των ελληνικών τραπεζών.

Το ελληνικό αίτημα για νέα αύξηση του ELA έχει ήδη κατατεθεί στο στρατηγείο της Φρανκφούρτης, στη σκιά της κλιμάκωσης του φαινομένου της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία 24ωρα.

Αν ληφθούν υπόψιν τα μηνύματα που απέστειλε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προς την Αθήνα τη Δευτέρα – στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – η Φρανκφούρτη δεν αναμένεται να προκαλέσει το μεγάλο σοκ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με μια νέα, μικρή αύξηση του ELA να θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Ωστόσο η αβεβαιότητα των τελευταίων 24ώρων είναι βέβαιο ότι θα προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό τους αξιωματούχους της ΕΚΤ.

Τη Δευτέρα ο Ντράγκι κατέστησε σαφές πως μόνο μια πολιτική απόφαση μπορεί να επιφέρει τη λύση στο ελληνικό ζήτημα, ενώ δεσμεύθηκε πως, εάν Αθήνα και και δανειστές καταλήξουν σε συμφωνία, είναι εφικτή μια αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η ΕΚΤ θα ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων – από τα 15 δισ. ευρώ που είναι σήμερα – αμέσως μόλις Ελλάδα και δανειστές καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση.

Αναφερόμενος στο ELA, τη Δευτέρα, ο Ντράγκι δεσμεύθηκε πως θα συνεχίσει να αυξάνεται, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι φερέγγυες και θα συνεχίσουν να χορηγούν επαρκείς εγγυήσεις (collaterals) για να λάβουν ρευστότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα