Ολλανδικές εκλογές: Σε υψηλό 15 μηνών οι ευρωπαϊκές μετοχές

Ολλανδικές εκλογές: Σε υψηλό 15 μηνών οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε υψηλό 15 μηνών ανήλθαν οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών μετά την επανεκλογή Ρούτε στην Ολλανδία

Σε υψηλό 15 μηνών ανήλθαν οι ευρωπαϊκές μετοχές κατά το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, με τις μετοχές των εταιριών πρώτων υλών και των τραπεζών να ενισχύονται ύστερα από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και την νίκη του κεντροδεξιού Μαρκ Ρούτε στις ολλανδικές εκλογές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2015, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,5%. Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ AEX ανήλθε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων εννέα και πλέον ετών, καταγράφοντας άνοδο 0,7%, ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX και ο γαλλικός CAC 40 ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2015.

Ο Ολλανδός κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πέτυχε ξεκάθαρη νίκη έναντι του αντι-ισλαμιστή και αντιευρωπαϊστή του Γκέερτ Βίλντερς στις χθεσινές εκλογές.

Η μετοχή της Anglo American ήταν αυτή με την υψηλότερη άνοδο αφού ο Ινδός δισεκατομμυριούχος και βασικός μέτοχος της Vedanta Resources Ανίλ Αγκαργουάλ ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει ποσοστό αξίας έως 2 δισεκ. λιρών στην εταιρία εξόρυξης. Η Anglo οδήγησε τις ευρωπαϊκές μετοχές πρώτων υλών σε άνοδο κατά 3,5%. Οι μετοχές της Antofagasta, της Fresnillo, της BHP Billiton και της Randgold Resources σημείωναν άνοδο μεταξύ 4,4-5,7%.

Η Lufthansa ενισχύθηκε κατά 5,1% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, παρόλο που η γερμανική αεροπορική εταιρία προέβλεψε ότι τα κέρδη της αναμένεται να μειωθούν φέτος λόγω της αύξησης του κόστους καυσίμων.

Ενισχυμένες ήταν οι τραπεζικές μετοχές ύστερα από την αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve. Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών της ευρωζώνης σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 1,7%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα