“Ομολογία” Τραμπ: Χαμένος προ πολλού ο πόλεμος με την Κίνα

“Ομολογία” Τραμπ: Χαμένος προ πολλού ο πόλεμος με την Κίνα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του κατά τη σύνοδο με ηγέτες των Βαλτικών χωρών στο Λευκό Οίκο AP

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λίγες ώρες μετά την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα από το Πεκίνο, τονίζοντας πως δεν υπάρχει εμπορικός πόλεμος με την Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε σήμερα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, μερικές ώρες αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς σε μια σειρά αμερικανικών εισαγωγών ως απάντηση σε αντίστοιχους δασμούς που ανακοίνωσε μια ημέρα νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.

«Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια από τους ανόητους, ή ανίκανους, ανθρώπους που εκπροσωπούσαν τις ΗΠΑ», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Τραμπ δήλωσε, επίσης μέσω του Twitter, ότι η κυβέρνησή του «θα λάβει ισχυρά μέτρα» για τη μετανάστευση αργότερα σήμερα, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η απάντηση της Κίνας

Νωρίτερα, η Η Κίνα απαντώντας αστραπιαία στο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, ανταπέδωσε με λίστα αντίστοιχων δασμών σε βασικές αμερικανικές εισαγωγές όπως σόγια, αεροσκάφη, αυτοκίνητα, ουίσκι και χημικά προϊόντα.

Η λίστα του Πεκίνου για επιβολή πρόσθετων δασμών 25% σε αμερικανικές εισαγωγές περιλαμβάνει 106 προϊόντα με εμπορική αξία 50 δισεκ. δολαρίων, αντίστοιχη με αυτή του καταλόγου της Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα κινεζικά υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών. Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθεί από το πότε θα τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί.

Αντιδρά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποστηρίζει μέτρα που θα ήταν αντίθετα στη νομοθεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Ντάνιελ Ροζάριο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την προτεινόμενη λίστα της Ουάσινγκτον με κινεζικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν δασμοί 25%.

«Καλούμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να διασφαλίσουν ότι οι εμπορικές τους ενέργειες συμβαδίζουν με τον ΠΟΕ. Θα αναλύσουμε τα μέτρα που λαμβάνονται σε ό,τι αφορά τη συμβατότητά τους με τον ΠΟΕ», δήλωσε ο Ροζάριο, απαντώντας σε ερώτημα του πρακτορείου Νέα Κίνα (Xinhua) για τη λίστα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η ΕΕ έχει λάβει υπόψη της τις αμερικανικές ενέργειες σε βάρος της Κίνας βάσει του Άρθρου 301 της αμερικανικής εμπορικής νομοθεσίας και παρακολουθεί στενά τις σχετικές έρευνες που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2017.

Ο Ροζάριο υπογράμμισε επίσης τη σημασία του ρόλου του ΠΟΕ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των διαφορών στο εμπόριο.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι η ΕΕ πιστεύει πως τα μέτρα θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται εντός του πλαισίου του ΠΟΕ, που παρέχει πολυάριθμα εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση των εμπορικών διαφορών», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα