Ουρά από την πρώτη ημέρα για τη νέα 12μηνη ρύθμιση

Joint Press Conference of Greek Minister for Finance, Yannis Stournaras, and Vice-President of the European Commission, Joaquin Almunia at the Ministry of Finance in Athens, Greece on April 10, 2014.
Joint Press Conference of Greek Minister for Finance, Yannis Stournaras, and Vice-President of the European Commission, Joaquin Almunia at the Ministry of Finance in Athens, Greece on April 10, 2014. SOOC / KONSTANTINOS TSAKALIDIS /

Περίπου 6.700 φορολογούμενοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση με νέες οφειλές που «γεννήθηκαν» μέσα στο 2017 ώστε να εξασφαλίσουν φορολογική ενημερότητα

Περίπου 21.000 φορολογούμενοι έσπευσαν να δοκιμάσουν την τύχη τους από την πρώτη ημέρα με τη νέα ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων, στην οποία μπορούν να υπαχθούν ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ωστόσο μόλις ένας στους τρεις εκμεταλλεύτηκε τη νέα δυνατότητα.

Η κίνηση της πρώτης ημέρας σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών δεν προοιωνίζει ανάλογη συνέχεια αφού η χθεσινή ημέρα ήταν «ειδική». Ως γνωστό την 31η Ιανουαρίου ενεργοποιήθηκαν οι νέοι αυστηρότεροι όροι της ρύθμισης των 100 δόσεων του 2015, σύμφωνα με τις οποίες η καθυστέρηση πληρωμής της δόσης έστω και λίγων λεπτών της ώρας μετά τις 12 το βράδυ από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της είχε ως συνέπεια ο φορολογούμενος να χάσει τη δόση και το σύνολο του υπολοίπου του ποσού που είχε ρυθμιστεί να καταστεί αυτόματα ληξιπρόθεσμο και αυτόματα απαιτητό.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι μπορεί ο αριθμός των επισκέψεων να είναι μεν μεγάλος (αφού υπήρχαν επισκέψεις μέχρι και τις 12 παρά πέντε το βράδυ) αλλά δεν προχώρησαν όλοι σε ρύθμιση μάλλον γιατί η 12μηνη δόση που προέκυπτε ήταν πολύ μεγάλη. Τούτο διότι όσοι ρύθμισαν μεγάλα ποσά σε 100 δόσεις είχαν αυτόματα μείωση των προσαυξήσεων και των προστίμων κατά 35%, κάτι που δεν ισχύει στην νέα 12μηνη ρύθμιση, στην οποία μπορεί να ενταχθεί το σύνολο του υπολοίπου του ρυθμισμένου ποσού μαζί με τις προσαυξήσεις, άρα μια ρύθμιση οφειλών.

Ωστόσο φαίνεται ότι περίπου 6.700 φορολογούμενοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση με νέες οφειλές που «γεννήθηκαν» μέσα στο 2017 ώστε να εξασφαλίσουν φορολογική ενημερότητα.

Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση θα αποτελέσει ανάσα για όσους εκ των προτέρων θέλουν να ρυθμίσουν νέες οφειλές προς την εφορία μέχρι και σε 12 δόσεις αλλά ή σε 24 δόσεις τις έκτακτές οφειλές όπως ένα πρόστιμο που ήρθε εκ των υστέρων όπως για παράδειγμα ένα πρόστιμο για το οποίο ο φορολογούμενος ειδοποιήθηκε πρόσφατα και δεν έχει καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμο.

Η ρύθμιση είναι διαθέσιμη αν υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία να εξυπηρετήσει κάποιος την φορολογικές οφειλές του. Γι' αυτό και στα πεδία της ρύθμισης ο φορολογούμενος θα πρέπει να δείξει ότι το εισόδημά του από κάθε πηγή, αφαιρουμένων των υπολοίπων υποχρεώσεών του και με δεδομένο ένα ποσό εύλογων δαπανών διαβίωσης δεν μπορεί να καλύψει την οφειλή του στην εφορία.

Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι κάτω από 15 ευρώ άρα δεν ρυθμίζονται όλα τα ποσά σε δώδεκα δόσεις. Για παράδειγμα ένα ποσό 100 ευρώ θα ρυθμιστεί σε 6 δόσεις και ένα ποσό 150 ευρώ σε 10 δόσεις.

Οι δόσεις που θα προκύψουν θα έχουν τόκο 5% και ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες στην τράπεζα για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση. Για τις υπόλοιπες μπορεί να δώσει πάγια εντολή για την εξόφλησή της στην προθεσμία που θα οριστεί στη ρύθμιση.

Η απώλεια μιας δόσης δεν συνεπάγεται την απώλεια της ρύθμισης αλλά τον επόμενο μήνα ο φορολογούμενος θα πληρώσει τη δόση που καθυστέρησε με προσαύξηση 15% και τη δόση του τρέχοντος μήνα.

Η απώλεια της ρύθμισης δεν είναι οριστική. Αν κάποιος βγεί από τη ρύθμιση επειδή δεν πλήρωσε δύο δόσεις μπορεί να ξαναμπεί αλλά θα πρέπει να έχει κατά νού ότι το σύνολο του υπολοίπου του ποσού θα ανατοκιστεί με 5,67%.

(Φωτογραφία: Sooc)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι τρεις μεγάλες αλλαγές στη φορολογία για το 2018

Εφορία: Ευκολότερη η 12μηνη ρύθμιση, 'πανάκριβες' οι εκπρόθεσμες πληρωμές

ADVERTISING

SHARE: