Π. Ρουμελιώτης: Η Ελλάδα κερδίζει την εμπιστοσύνη επενδυτών, αγορών και αποταμιευτών

Π. Ρουμελιώτης: Η Ελλάδα κερδίζει την εμπιστοσύνη επενδυτών, αγορών και αποταμιευτών
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης Εurokinissi

Ο πρόεδρος της Attica Bank, Π. Ρουμελιώτης, με ομιλία-παρέμβασή του στο συνέδριο που διοργανώνει το γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur και η Καθημερινή, σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει πλέον την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αποταμιευτών, εξέρχεται από τα προγράμματα στήριξης τον Αύγουστο και αναμένει σύντομα και την ελάφρυνση του χρέους της.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης, η ελληνική οικονομία βελτιώνει θεαματικά τους βασικούς της δείκτες και την ανταγωνιστικότητά της, οι εξαγωγές της πραγματοποιούν άλματα και ο τραπεζικός της τομέας είναι πλέον επαρκής κεφαλαιακά.

Τα προαναφερόμενα, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος εργασίας  και το άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της, τα νέα έργα υποδομών, την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας και την ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο, καθώς και τη σημαντική μείωση των τιμών των ακινήτων, καθιστούν την Ελλάδα πόλο έλξης νέων επενδύσεων, τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης, καλώντας τους ξένους επενδυτές να διευρύνουν τις εδώ δραστηριότητές τους. 

Σε θετική τροχιά όλοι οι οικονομικοί δείκτες

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Attica Bank επεσήμανε σε σχέση με την πορεία και τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία τα εξής:

  • Αδιαμφισβήτητα οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης του χρέους το 2010.
  • Το ΑΕΠ έχει μπει σε μια αυξητική πορεία.
  • Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
  • Το δημοσιονομικό έλλειμα ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχει σχεδόν μηδενιστεί, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά κατά πολύ τον προβλεπόμενο στόχο.
  • Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές αυξάνονται εντυπωσιακά και οι άμεσες διεθνείς επενδύσεις, μετά από μια θεαματική  μείωσή τους από το 2010, έχουν  επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.
  • Ο τραπεζικός τομέας, μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις του έχει αυξήσει σημαντικά την κεφαλαιακή του επάρκεια ενώ αποδεσμεύεται σταδιακά από τη χρηματοδότηση του ELA και του ευρωσυστήματος γενικότερα.
  • Η εμπιστοσύνη των αποταμιευτών απέναντι στις ελληνικές τράπεζες επανακτάται, με τις τράπεζες να  αντιμετωπίζουν τα νέα stress tests με αισιοδοξία.
  • Οι θεσμοί έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην ελληνική οικονομία και την ικανότητα της χώρας να συνεχίσει απαρέγκλιτα το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.
  • Όλες αυτές οι εξελίξεις επιτρέπουν σήμερα στην Ελλάδα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών για την αναχρηματοδότηση του χρέους τους με επιτόκια που διαμορφώνονται σε επίπεδα ανάλογα αυτών του 2005.
  • Η προσδοκώμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από τα προγράμματα στήριξης τον ερχόμενο Αύγουστο.

Κάλεσμα προς τους ξένους επενδυτές

Σε ό,τι αφορά στις άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε τη σημαντική ανάκαμψή τους τα 2 τελευταία χρόνια και κάλεσε τους ξένους επενδυτές να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική της θέση, την πολιτική της  σταθερότητα και την αμετάκλητη συμμετοχή της χώρας  στη ζώνη του ευρώ.

Ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε τα ακόλουθα ενισχυτικά στοιχεία προσέλκυσης ξένων επενδυτών:   

  • Τις εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.
  • Tην πρόσβαση της χώρας σε χρηματοδότηση ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σχέδιο Γιούνκερ, διαρθρωτικά ταμεία κ.α.).
  • Το πολύ χαμηλότερο κόστος εργασίας, σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο και επαγγελματικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.
  • Την εντυπωσιακή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
  • Τη σημαντική μείωση των τιμών των ακινήτων.
  • Την πραγματοποίηση νέων υποδομών και την επέκταση υφιστάμενων (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, σιδηρόδρομοι κ.α.).
  • Την προώθηση  νέων ενεργειακών υποδομών (αγωγός TAP, εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, νέα αιολικά πάρκα κα) και τέλος τη σταδιακή ψηφιοποίηση των οικονομικών φορέων της ελληνικής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα