Παππάς και Τσακαλώτος θα τρέξουν τα τελευταία μέτρα της διαπραγμάτευσης

Παππάς και Τσακαλώτος θα τρέξουν τα τελευταία μέτρα της διαπραγμάτευσης
Copyright:EUROKINISSI/GEORGE KONTARINIS

Η συμφωνία πλησιάζει και η κυβέρνηση, αποφάσισε οι διαπραγματεύσεις να μη γίνονται στο Brussels Group. Παππάς και Τσακαλώτος αναλαμβάνουν δράση. Πόσα χρήματα μας χωρίζουν από τους δανειστές. Η τελευταία πρόταση για τον ΦΠΑ

Στην τελική ευθεία για συμφωνία κυβέρνηση και δανειστές. Οι διαπραγματεύσεις δε θα γίνονται πια υπό τη σκέπη του Brussels Group, αλλά θα συνεχιστούν από τον υπουργό Eπικρατείας Νίκο Παππά, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αλλά και όποιον άλλο οριστεί.

Για τα 450 εκατ. ευρώ κενό που θα προκληθεί από το ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πάει ίσως στο 1%, θα βρεθεί ισοδύναμο από τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο πιθανή είναι η μεταφορά προϊόντων από το 13% στο 23%, παρά αύξηση του μεσαίου συντελεστή στο 13%. (Η μόνη εγγυημένη πηγή για έσοδα).

Συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις 15:00

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, στις Βρυξέλλες, στις 3.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος). Αυτό επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο σκοπός της συνάντησης των δύο ανδρών είναι να εξετάσουν πώς θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Μιας λύσης, η οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, θα βασίζεται στη δήλωση του Eurogoroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και στις εντατικές συνομιλίες που είχαν ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Αλ. Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ήταν σύντομη και ότι οι δύο άνδρες είχαν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.

Ερωτηθείς, τέλος, για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αν θα γίνουν υποχωρήσεις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και απάντησε με μια γερμανική παροιμία που χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Η παροιμία αυτή περιγράφει μια αγελάδα που κάνει για πολύ ώρα πατινάζ πάνω σε λεπτό πάγο.

Αποχωρώντας χτες ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση και υπογράμμισε πως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι είναι αναγκαία μια λύση που εξασφαλίζει ασφάλεια, κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος.

Στην πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αίτημα για εννιάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, με σαφείς και άμεσες λύσεις του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας καθώς και εξαγορά του χρέους της Ελλάδας προς την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει τους μελλοντικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα έτσι ώστε να καμφθούν οι όποιες διαφορές παραμένουν.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα για να μεταβεί στην ΕΡΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα