Παράταση αγωνίας

Παράταση αγωνίας

Ψυχρολουσία στο Άμστερνταμ. Μόνο με εφεδρικά μέτρα βλέπει συμφωνία το Εurogroup. Τη θέση του ΔΝΤ υιοθέτησαν πλήρως οι Ευρωπαίοι. Σκληρά ανταλλάγματα για μια θετική δήλωση προόδου. Ζητούν τα μέτρα όχι μόνο να προσδιοριστούν, αλλά και να ψηφιστούν εκ των προτέρων. Προς νέο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη. Μια προς μια οι δηλώσεις των "πρωταγωνιστών" του Άμστερνταμ

Θετική δήλωση προόδου, με σκληρότατα όμως ανταλλάγματα, παρείχε στην Ελλάδα το Eurogroup που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Άμστερνταμ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνώρισαν τις σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Αθήνα, χαρακτήρισαν ορατή και άμεση την επίτευξη συμφωνίας, απαίτησαν ωστόσο ως βασικό προαπαιτούμενο αυτής την υιοθέτηση από ελληνικής πλευράς των εφεδρικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ. Υιοθετώντας πλήρως τις αξιώσεις του ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι “βλέπουν” συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, ζητώντας, όμως, ως εγγύηση προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος δημοσιονομικής απόκλισης.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξήρε τις ελληνικές προσπάθειες, χαρακτηρίζοντας θετική την αποτίμηση προόδου του σημερινού Eurogroup. “Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος. Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, βρισκόμαστε όμως πολύ κοντά στο να κλείσει”, τόνισε χαρακτηριστικά. 

“Θα πρέπει να κλείσει και το πακέτο των έκτακτων μέτρων που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερη δουλειά”, πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας πως χωρίς προληπτικά μέτρα συμφωνία δεν έχει. Δεν αρκεί όμως τα εφεδρικά μέτρα να προσδιοριστούν, θα πρέπει και να νομοθετηθούν.

“Το πακέτο των έκτακτων μέτρων θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Υπάρχει δέσμευση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, να εργαστεί παραγωγικά για το πακέτο”, σημείωσε, για να επισημάνει πως εάν αυτά τα μέτρα προσδιοριστούν, τότε είναι πιθανή η διεξαγωγή ενός ακόμη, έκτακτου Eurogroup, τη Μεγάλη Πέμπτη.

Ταυτόχρονα ο Ολλανδός αξιωματούχος εξέφρασε την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, καθιστώντας ωστόσο σαφές πως δεν τίθεται θέμα κουρέματος της ονομαστικής του αξίας.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε πως είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

“Θα πρέπει να προσδιορίσουμε τα έκτακτα μέτρα και τον μηχανισμό που θα τα ενεργοποιεί σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη”, εξήγησε ο επίτροπος, εκφράζοντας τη βούληση όλων να στηριχθεί η Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Για σημαντική πρόοδο των ελληνικών αρχών έκανε λόγο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας πως δεν αργεί η επίτευξη συμφωνίας. Αναφερόμενος και ο ίδιος στα εφεδρικά μέτρα, υποστήριξε πως πρέπει να προσδιοριστούν για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, ενώ έκρουσε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τα επίπεδα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

“Τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν εκ των προτέρων και πρέπει να είναι πειστικά”, τόνισε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε θετικά τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα, αφήνοντας όμως και την αιχμή της…. “Χαιρετίζουμε τα στοιχεία της Eurostat, εάν είναι… ακριβή”, ανέφερε.

Εστιάζοντας στο μείζον ζήτημα του χρέους, κατέστησε επιτακτική ανάγκη την ελάφρυνσή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα