Παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016, ζητά η ελληνική κυβέρνηση

Παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016, ζητά η ελληνική κυβέρνηση
Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Διαφωνία και μεγάλη απόσταση Ελλάδας - δανειστών για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ποια η πρόταση της κυβέρνησης για να γεφυρωθεί το χάσμα. Τι προτείνεται για το χρέος

Εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NEWS 247.

Η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Πιο αναλυτικά, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τα περί αποδοχής πλεονάσματος στο 1% για το 2015. Την ίδια στιγμή, πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα ζητά παράταση του προγράμματος κατά 9 μήνες.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας.

Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί έδαφος στα δημοσιονομικά, με την κυβέρνηση να προτείνει τρεις συντελεστές ΦΠΑ, αλλά και να μην κάνει πίσω στο θέμα των φαρμάκων, αλλά και την ταυτόχρονη μετακίνησή τους σε υψηλότερο συντελεστή.

Αναλυτικά, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης:

– Παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016 που λήγει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ

– Ανταλλαγή χρέους της ΕΚΤ με τον ΕΣΜ

– Μεταφορά των ομολόγων ύψους 27 δις. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ στον ESM πέραν της χρήσης των 10,9 δις ευρώ  που προορίζονται για το ΤΧΣ

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, οπότε και υπάρχει ορίζοντας συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών, πριν τη λήξη του προγράμματος στις 30/6.

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για τη Σύνοδο Κορυφής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα